Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Tuzli obilježen Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan “Zlatnih ljiljana”

tuzla – obiljezavanje godisnjica

Polaganjem vijenaca i odavanjem poštovanja žrtvama na spomen-obilježjima Slana Banja, danas je u Tuzli obilježen 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan “Zlatnih ljiljana”.

Delegacija Grada Tuzla i predstavnici brojnih udruženja položili su cvijeće i odali počast narodnim herojima i brigadama narodnooslobodilačkog rata od 1941. do 1945. godine, “Zlatnim ljiljanima” i poginulim pripadnicima Armije RBiH koji su Tuzlu branili od 1992. do 1995. godine, te civilnim žrtvama agresije na BiH.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović kazao je da se danas obilježava Dan pobjede planete zemlje nad fašizmom, što je veliki antifašistički praznik, koji je evropski kontinent odredio za Dan Evrope, jer je antifašizam najveća civilizacijska tekovina 20. stoljeća.

Značajnim je nazvao što su i dobitnici najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”, ovaj datum odredili za svoj dan i tako potvrdili svoju antifašističku pripadnost, saopćeno je iz Pres službe Grada Tuzla.

– Radi se o kontinuitetu antifašizma, a bili smo žrtve fašističke agresije od 1941. do 1945. i od 1992. do 1995. godine. Nažalost, imamo žrtve fašizma i iz Drugog svjetskog rata i iz tek minulog rata, ali na naš ponos, imamo i istaknute antifašiste iz oba rata – naglasio je Imamović.

Kako je zaključio, važno je njegovati antifašizam jer je fašizam aktuelan.

– Ako antifašisti zašute, tada fašisti progovore, zato je važno i obilježavanje ovakvih datuma – kazao je Imamović.