Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tužilaštvo KS

Akcija na Bjelašnici, plijeni se imovina uhapšenog Ibre Berila

apartmani bjelasnica berilo
Foto: Arhiv

Prije nekoliko sedmica je provedena akcija “Incitat” u okviru koje je uhapšen je načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo, njegova pomoćnica Nađa Milišić, biznismen Adis Mulaosmanović, njegova sestra Edina Džigal i bivši direktor Sarajevo-šuma Nermin Demirović

Na Bjelašnici se provodi policijska akcija, potvrđeno je za Fokus iz Tužilaštva KS.

Naime, kako nam je potvrdila Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva KS, akcija se provodi po naredbi Kantonalnog suda, a po prijedlogu Tužilaštva KS.

-Pripadnici MUP-a KS i Agencija za upravljanje oduzetom imovinom FBiH plijene nezakonito stečenu imovinu od osumnjičenih u akciji “Incitat”. Radi se o višemilionskoj imovini, rekla nam je Bavčić.

U sklopu akcije plijeni se pet apartmana i jedan parking. Među apartmanima nalazi se i jedan apartman Ibre Berila.

Podsjetimo, Kantonalni sud u Sarajevu je početkom augusta odredio je jednomjesečni pritvor osumnjičenima Berilu, Nađi Milišić, Adisu Mulaosmanoviću, dok je Edini Džigal izrečene mjere zabrane.

Oni su uhapšeni u okviru akcije “Incitat” zbog sistemske korupcije u sektoru gradnje i pranja novca. Naknadno je uhapšen i Nermin Demirović, bivši direktor Sarajevo šuma.

Hapšenju su prethodili pretresi na nekoliko lokacija u Kantonu Sarajevo, među kojima su prostorije Općine Trnovo i firme LOK-PIL d.o.o. Sarajevo, te još nekoliko lokacija na Bjelašnici.