Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

brčko

U toku prijave za jednokratnu pomoć demobilisanim borcima

brčko
Foto: Fena/ Arhiva

Kako navodi, pretpostavke su da je blizu 10.000 demobilisanih boraca u Distriktu, a njih oko 5.000 od ranije je u evidenciji

Više od dvije hiljade novih demobilisnih pripadnika tri vojne komponente u BiH iz Brčko distrikta BiH prijavili su se na javni poziv Vlade za dobijanje jednokratne novčane pomoći za šta je iz budžeta Distrikta izdvojeno milion KM.

– Njihovo prijavljivanje nam je jako važno jer na taj način imamo mogućnost ažuriranja naših evidencija, te dobijanja zbirnog podatka koliko je uopšte demobilisanih boraca sve tri vojne komponente trenutno nastanjeno u Distriktu – rekao je šef resorne službe Vlade Brčko distrikta BiH Senad Bešić.

Kako navodi, pretpostavke su da je blizu 10.000 demobilisanih boraca u Distriktu, a njih oko 5.000 od ranije je u evidenciji.

-Možemo očekivati da do krajnjeg roka, a to je 25. oktobar, zaprimimo još oko 3.000 zahtjeva – istakako je je Bešić, dodavši da se zahtjevi moraju lično podnijeti.

Kada je riječ o visini jednokratne novčane pomoći ona će zavisiti od broja prijavljenih demobilisanih boraca.

-Uslovi koje demobilisani borci moraju ispuniti su da su u oružanim snagama proveli najmanje dvanaest mjeseci te da su u najmanje posljednje dvije godine prijavljeni kao stanovnici Distrikta, a novac na računima korisnika će biti najkasnije do kraja idućeg mjeseca – kazao je Bešić.