Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zakazano ročište

U Sudu BiH sutra izjašnjenje o krivnji Edina Podgora, optuženog za terorizam

sud bih
Foto: BIRN

Prema rasporedu Suda BiH, naredne sedmice se nastavljaju suđenja za zločine počinjene u Bijeljini, Prijedoru, Vlasenici i Srebrenici

U Sudu Bosne i Hercegovine sljedeće sedmice zakazano je ročište na kojem će se o krivnji izjasniti Edin Podgora, optužen za terorizam, odnosno što je putem društvenih mreža prijetio napadom.

Ročište na kojem će se Podgora, optužen od Tužilaštva da je putem društvenih mreža emitirao videosnimak u trajanju od nekoliko minuta – u kojem je, uz korištenje hladnog oružja, upućivao prijetnje, poruke antisemitskog sadržaja i prijetnje napadom na život osoba koje je nazivao “kjafirima”, navodeći da će izvesti napad koji će prenositi uživo – izjasniti o krivnji zakazano je za ponedjeljak, 19. august.

Odbrana Mustafe Vrabca iznijet će završnu riječ u petak

Odbrana Mustafe Vrapca, nekadašnjeg uposlenika Tužilaštva BiH koji se tereti za krivotvorenje službene isprave i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, iznijet će završnu riječ u petak, 23. augusta.

Vrabac se tereti da je krivotvorio službenu legitimaciju Tužilaštva koja služi kao dokaz da je osoba koja je ima ovlašteno službeno lice ove institucije, kao i da je od decembra 2022. do 9. januara 2023. godine, s ciljem pribavljanja imovinske koristi, u više navrata zahtijevao, a potom i zaprimio nagradu za sebe, kako bi korištenjem svog pretpostavljenog uticajnog položaja posredovao da službeno lice u Tužilaštvu ne izvrši službenu radnju.

Prema rasporedu Suda BiH, naredne sedmice se nastavljaju suđenja za zločine počinjene u Bijeljini, Prijedoru, Vlasenici i Srebrenici, javlja Detektor.