Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zločini

U Srbiji podnijeta krivična prijava zbog ratnog silovanja u Foči

foca
Foto: BIRN

Fond podsjeća i da su njihovi istraživači 1993. godine, u izbjegličkim kampovima na teritoriji Srbije, Turske i Makedonije, dokumentovali seksualno nasilje počinjeno nad Bošnjakinjama u Foči, te da su izjave koje su prikupili doprinijele pokretanju istrage Tužilaštva u Hagu.

Nevladin Fond za humanitarno pravo (FHP) saopštio je u petak da su Tužilaštvu za ratne zločine Srbije podnijeli krivične prijave protiv dvojice pripadnika srpskih dobrovoljačkih jedinica zbog silovanja dvije Bošnjakinje, kao i hapšenja i odvođenja civila u okolini Foče tokom rata u BiH.

Ratni zločin

Fond je, kako se navodi, krivičnu prijavu podnio zbog ratnih zločina koji su se dogodili u aprilu 1992. godine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako je saopštio Fond, lica identifikovana kao “Deda” i “Pero”, zajedno sa još oko dvadeset pripadnika srpskih snaga koje su djelovale u okviru Fočanske brigade Vojske Republike Srpske, predvođeni Gojkom Jankovićem, izvršili su oružani napad na selo Zubovići.

“Naoružani vojnici su, pucajući iz automatskog oružja, došli do kuće porodice Mezbur, u kojoj se krilo više od 30 civila, uglavnom žene i djeca i nekoliko muškaraca. Pripadnici srpskih snaga su prisilno razdvojili muškarce od žena i djece, ukrcali ih u kamion i odveli u logor Livade (nekadašnje skladište oružja Jugoslovenske narodne armije), a kasnije u zatočenički objekat KP Dom u Foči”, dodaje se u saopštenju.

Fond navodi da je u kuću porodice Mezbur, u kojoj su ostale samo žene s djecom, u narednim danima dolazila grupa srpskih vojnika, koju je predvodio vojnik koga su zvali “Deda”.

“Deda, Pero i drugi pripadnici iste jedinice odvodili su žene iz kuće, uglavnom do obližnje šume, navodno na ispitivanje, nakon čega bi ih vraćali izbezumljene, raščupane, pocijepane i poderane”, saopštio je Fond.

Vojnik Deda

Prema navodima Fonda, u drugoj polovini aprila 1992., vojnici pod nadimcima “Deda” i “Pero” su naredili Halidi Konjo-Uzunović da krene sa njima.

“Strpali su je u auto, naočigled njenog petogodišnjeg sina, i povezli ka Foči, putem koji je vodio kroz šumu. Nakon kraće vožnje, na jednom proširenju, zaustavili su auto i izvukli je napolje, nakon čega su je psovali i udarali, pokidali joj odjeću i silovali je naizmjenično, nakon čega su je vratili u kuću u kojoj je boravila”, stoji u saopštenju.

Fond navodi i da je dan kasnije, “Pero” na identičan način izveo iz kuće Ilvanu Konjo, “ugurao je u auto, vozio istim putem kroz šumu, te silovao. Potom ju je vratio u kuću i zaprijetio da će je ubiti ako pokuša da ode”.

Fond je pozvao Tužilaštvo za ratne zločine Srbije da istraži navode iz podnijete krivične prijave, procesuira odgovorne, i doprinese utvrđivanju odgovornosti i kažnjavanju počinilaca seksualnih zločina tokom sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Pravda i istina

Time bi se žrtvama, kako zaključuju, nakon više od 30 godina, omogućilo pravo na pravdu i istinu.

Nakon zauzimanja Foče i okolnih područja naseljenih bošnjačkim stanovništvom u aprilu 1992. godine, srpske snage su počinile masovne zločine nad nesrpskim stanovništvom, podsjeća FHP.

“Na desetine žena i djevojčica bile su zatvorene na različitim lokacijama i silovane. Neke su držane mjesecima u ropstvu u privatnim kućama, gdje su bile silovane, premlaćivane i zlostavljane, a potom prodate kao seksualno roblje. Neke od njih su na kraju ubijene”, navodi se u saopštenju.

Fond podsjeća i da su njihovi istraživači 1993. godine, u izbjegličkim kampovima na teritoriji Srbije, Turske i Makedonije, dokumentovali seksualno nasilje počinjeno nad Bošnjakinjama u Foči, te da su izjave koje su prikupili doprinijele pokretanju istrage Tužilaštva u Hagu.