Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

promjena vremena

U Sloveniji pada snijeg. Hoće li ga biti i u Bosni i Hercegovini?

Foto: Screenshot

Obilnije padavine se očekuju u Hercegovini, zapadnim, sjeverozapadnim i djelimično centralnim područjima Bosne

Uslijed prodora hladnijeg zraka sa sjevera Evrope, kiša je već počela prelaziti u snijeg u višem gorju Slovenije.

Tako su kamere zabilježile snježne prizore na Kredarici, slovenskoj planini visokoj 2.515 metara.

I u nastavku dana i tijekom petka očekuje se podebljavanje snježnog pokrivača na slovenskim planinama.

Prognoza za BiH

U Bosni i Hercegovini jutros je oblačno vrijeme sa mjestimičnom kišom.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima. U večernjim satima na jugu zemlje je moguća grmljavina.

Obilnije padavine se očekuju u Hercegovini, zapadnim, sjeverozapadnim i djelimično centralnim područjima Bosne.

Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i na jugozapadu Bosne južni i jugoistočni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeveroistočni. Najviša dnevna od 12 do 18, na jugu i istoku zemlje do 23 stepena.

U Sarajevu oblačno vrijeme sa kišom. Najviša dnevna oko 17 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Bez snijega u BiH

Što se tiče snježnih padavina u našoj zemlji u narednim danima nisu najavljene.

U petak pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Intenzivnije padavine na sjeveru Hercegovini, istočnim i zapadnim područjima Bosne. Poslije podne prestanak padavina u većini područja i smanjenje oblačnosti u Hercegovini, na istoku i jugozapadu Bosne. Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i na jugozapadu Bosne južni i jugozapadni, a u ostatku zemlje zapadni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu do 22, a dnevna od 12 do 18, na jugu i istoku zemlje do 22 °C.

U subotu pretežno oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima. Vjetar slab sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 12, na jugu do 14, a dnevna od 10 do 16, na jugu zemlje do 22 °C.

U nedjelju pretežno oblačno vrijeme uz postepeno smanjenje oblačnosti poslije podne. Vjetar slab sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura od 6 do 12, na jugu do 14, a dnevna od 12 do 16, na jugu do 19 °C.