Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilježena godišnjica pogibije šest članova porodica Tatarević i Dragnić

tatarevic – dragnic – godisnjica

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti u ulici Musala u Sarajevu danas je obilježena godišnjica 23. godišnjica pogibije članova porodica Tatarević i Dragnić, javlja Anadolu Agency (AA).

Na današnji dan 1994. godine od granate ispaljene s agresorskih položaja, u toku opsade Sarajeva, ubijeno je šest članova porodica Tatarević i Dragnić, među kojima dvoje djece.

Tog tragičnog dana život su izgubili 13-godišnja Asja i njen 17-godišnji brat Nadan Tatarević, njihova majka Dženana, otac Adnan, te Nadžija i Veseljko Dragnić, dok je teško ranjen Mensur Dragnić.

Granata sa brda iznad Sarajeva pogodila je stan u zgradi u Musali gdje su članovi porodica Tatarević i Dragnić tada objedovali.

Lejli Dragnić tog dana, kako kaže, ubijena je cijela porodica. Mučnih sjećanja na taj dan nije se željela prisjetiti.

“Danas smo se, kao i obično, okupili ovdje jer je godišnjica pogibije moje porodice, cijele – šest članova. Zahvalna sam Udruženju što ovo organizuje svake godine, a s druge strane, svi mi vidimo da se ništa ne dešava, da oni koji su krivi za to ni na koji način ne odgovaraju. Najžalosnije je da se u ovom društvu stvari ne popravljaju pa sve te žrtve na neki način izgledaju uzaludno”, rekla je Dragnić.

Ramiz Holjan, potpredsjednik Udruženja roditelja djece opkoljenog Sarajeva ‘92-‘95 također je rekao kako preživjeli članovi porodica čiji su najmiliji ubijeni u ratu, traže pravdu i ne odustaju od nje.

“Ovdje kad je udarila granata napravila je masakr, nezapamćen. Nažalost, mnogo je takvih slučajeva u ovom gradu i državi, pođimo od Srebrenice gdje je izvršen genocid, gradovi istočne Bosne do Prijedora. Zamislite školu od 1.600 djece, u ovome gradu je ubijeno toliko djece, ubijena je jedna škola, jedna budućnost ove države. Mi roditelji nosimo bol više od 20 godina. Da bi on bio ublažen, onda tužilaštvo i sud treba pohapsiti te zločince, bez obzira kako se zovu, onda bi nama malo bilo lakše, a ovako ćemo uvijek tragati. Grozno je da se zločinci šetaju po ovoj državi, čak i rade na dobrim radnim mjestima. Nadam se da ćemo uspjeti u našim nastojanjima”, poručio je Holjan.

Cvijeće su na spomen-ploču ubijenim Sarajlijama položili predstavnici Vlade Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i Općine Centar.