Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zvanični podaci

U proteklih sedam dana u ZDK evidentirano 13 novozaraženih od morbila

morbili
Foto: INZ

U ponedjeljak u ZDK počinje i nova školska godina pa će to biti novi izazov za sve da se spriječi širenje epidemije

Prema posljednjim podacima, u zadnjih sedam dana u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) evidentirano je 13 novozaraženih od morbila.

Zaključno s jučerašnjim danom, u tom kantonu, u kojem je epidemija morbila proglašena 19. jula, ukupno je od početka godine evidentirano 1.483 zaraženih, uglavnom djece.

– Trenutno se na Odjelu za infektivne bolesti u Kantonalnoj bolnici Zenica, sa kliničkom slikom morbila, liječi jedno dijete.

Najveći broj zaraženih i dalje je zabilježen u Zenici- 677, zatim Kaknju 479, Visokom 217 i Zavidovićima 75 slučaja – kaže ministrica zdravstva tog kantona Aida Salčinović.

Navedeni pokazatelji, u odnosu na obrađene podatke iz prethodnih sedmica, ukazuju na lagani pad zaražavanja od morbila.

Prema zvaničnim podacima iz Javne ustanove Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), uočen je isti prosječan broj od 163 vakcinisane djece na sedmičnom nivou. 

– Iako su od proglašenja epidemije primjetni pozitivni pomaci u smislu pojačane imunizacije, još uvijek se ne može reći da je ova dinamika imunizacije dovoljna za povećanje kolektivnog imuniteta – napominje Salčinović.

Na terenu, dodala je, provodi se aktivan nadzor nad poduzimanjem aktivnosti iz Naredbe o provođenju mjera za suzbijanje zarazne bolesti morbila na području ZDK-a.

U ponedjeljak u ZDK počinje i nova školska godina pa će to biti novi izazov za sve da se spriječi širenje epidemije.