Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Mostaru večeras Noćni marš žena

zene bih

Okupljanjem u 18 sati na Španskom trgu, i šetnjom koja će započeti pola sata kasnije preko Bulevara, kroz Stari grad, Fejićevu ulicu, Musalu, Carinski most, Mepas Mall, do Španskog trga žene Mostara namjeravaju skrenuti pažnju na prava žena, o njima ragovarati s drugima, te na tretman koji bi morao biti “malo drugačiji i bolji u odnosu na ostatak godine”.

– Htjela sam marširati, ali u Mostaru nisu bili organizovani nikakvi protesti, pa sam odlučila organizovati jedan sama. Za savjete sam se obratila prijateljici Marini Veličković iz Sarajeva koja me je zajedno sa Selmom Asotić urednicom časopisa za feminističku teoriju i umjetnost Bona uvezala sa Svjetlanom Knežević, članicom fAKTIVa i jednom od organizatorica Noćnog marša u Zagrebu. Tako se za manje od dan, Mostar našao na listi gradova koji organizuju Noćni marš: Zagrebom, Splitom, Zadrom, Šibenikom, Banjalukom i Podgorom, kaže nam organizatorica Hana Huskić, koja je pomoć zatražila i od Marie Sanches, profesorice Irme Baralija, te od svoje škole, Koledža Ujedninjenog Svijeta u Mostaru.

Poruka marša je jedinstvena i jasna:

– Želimo da budemo vidljivije i da nas se sluša, da skrenemo pažnju na svoja prava, jer su često zanemarena. Fokusi marša su drugačiji u različitim gradovima. Maršira se za skretanje pažnje na marginalizaciju žena, za pravo na abortus, za bolje obrazovanje. Mi u Mostaru se borimo za svoja tijela i svoj prostor. Kao mlade žene koje završavaju srednje škole, želimo da se obrazovni sistem mijenja tako da učimo više o ženama u raznim profesijama. Marš u Mostaru su pokrenuli i učenice i učenici i želimo da pošaljemo poruku da nas mlade ljudska prava itekako interesuju i da želimo učestvovati u organizaciji i razvoju naše države, dodala je.