Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Viroza i izostanci sa nastave

U KS roditelji pravdaju ukupno dva dana, a u Hrvatskoj po tri kad god požele

skola sarajevo

Iako medicinski radnici naglašavaju da većina ovih stanja, uključujući stomačne tegobe, u većini slučajeva ne zahtijeva posjetu ljekaru, te savjetuju da se sačeka dva do tri dana, u praksi je to teško ispoštovati. Ne iz zdravstvenih, nego iz administrativnih razloga. U Vijeću roditelja KS kažu da su se više puta obraćali kantonalnom Ministarstvu za odgoj i obrazovanje, ali nisu naišli na razumijevanje

Sa početkom nove školske 2024/2025. godine registrovan je povećan priliv djece u Dispanzer za školsku djecu i omladinu JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo. Prim.dr Fuad Husić, specijalista porodične medicine, za Fokus kaže da je to bilo očekivano. Prema podacima ove ustanove, broj mladih pacijenata se udvostručio u odnosu na period dok je trajao ljetni raspust.

-Broj pacijenata koji nam se obraćaju zbog potrebe za zdravstvenom uslugom je u porastu i konstantno povećanje se očekuje do mjeseca januara, odnosno zimskog raspusta. To najbolje ilustruju podaci da nam se za zdravstvenu uslugu 21. augusta obratio 101 pacijent, a 16. septembra taj broj je bio 216 – navodi Husić.

Pacijenti dolaze s raznim simptomima, uključujući povišenu temperature, grlobolju i kašalj, te mučninu, povraćanje i proljev. Virusi cirkulišu među školskom djecom pa su zbog bolesti prinuđeni odsustvovati sa nastave.

Opravdanja, bolovanja, potvrde…

Iako medicinski radnici naglašavaju da većina ovih stanja, uključujući stomačne tegobe, u većini slučajeva ne zahtijeva posjetu ljekaru, te savjetuju da se sačeka dva do tri dana, u praksi je to teško ispoštovati. Ne iz zdravstvenih, nego iz administrativnih razloga.

-Razlozi za povećan broj pacijenata koji dolaze na naš odjel su prvenstveno povezani sa zdravstvenim stanjem i potrebom za zdravstvenom uslugom. Međutim, neke posjete su isključivo administrativne prirode, a to su potreba za opravdanjem zbog izostanka učenika sa nastave i potreba roditelja za potvrdom o bolesti djeteta u svrhu otvaranja bolovanja, zbog njege bolesnog djeteta, te o izlječenju djeteta, u svrhu zatvaranje bolovanja. Zatim, potreba za uvjerenjem da je dijete zdravo, bez obzira na vakcinalni status, u momentu upisa u produženi boravak škole koju pohađa – pojašnjava Husić.

Prema aktuelnim propisima u Kantonu Sarajevo, roditelji imaju mogućnost opravdati djeci izostanak sa nastave za ukupno dva dana tokom jednog polugodišta. Za sve ostale izostanke neophodno je donijeti opravdanje od ljekara, što iziskuje odlazak u zdravstvenu ustanovu i u slučajevima kada dijete ima blage simptome koji se mogu tretirati bez pregleda. Osim što se na taj način pacijenti izlažu dodatnim opasnostima od zaraze, to istovremeno podrazumijeva i odsustvovanje roditelja s posla, jer djeca moraju imati pratnju.

Iz Vijeće roditelja učenika osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo kazali su za Fokus da su se više puta obraćali kantonalnom Ministarstvu za odgoj i obrazovanje. Sugerisali su da bi trebalo povećati broj dana koje roditelji mogu pravdati, ali, kako navode, nisu naišli na razumijevanje..

U susjednoj Hrvatskoj potpuno drugačija situacija. Prema medijskim izvještajima, prošla školska godina bila je rekordna po broju izostanaka s nastave učenika osnovnih i srednjih škola. Svaki učenik u toj zemlji prosječno je izostao 90 časova, odnosno oko tri sedmice nije dolazio na nastavu, piše Jutarnji.hr.

Ministarstvo ne želi ograničiti prava

-Riječ je o ogromnom broju opravdanih izostanaka koji su počeli rasti nakon što je donesen postojeći Pravilnik o kriterijima za izricanje pedagoških mjera, a koji je roditeljima dozvolio da tokom školske godine samostalno opravdaju djetetu izostanak do tri dana bez ljekarske ili bilo kakve druge ispričnice. Roditelj tako može, bez da navede razlog, nebrojeno puta tokom godine opravdati djetetov izostanak u tom trajanju. Dijete teoretski može tri dana izostati, pa jedan dan doći u školu, pa opet tri dana izostati, i tako unedogled – pojasnila je Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja.

Kaže da su upozoravali Ministarstvo na ovaj problem i tražili da se ograniče mogućnosti roditelja. No, Ministarstvo na to nije pristalo.

Odgovorili su nam da ne mogu ograničavati roditeljevo pravo i preporučili nam da mi, ravnatelji i razrednici, radimo s roditeljima da osvijeste štetnost ovakvog postupanja – kazala je sagovornica Jutarnjeg.

I dok je u Hrvatskoj prošireno pravo roditelja u vezi sa pravdanjem izostanaka, u Kantonu Sarajevo ono se sve više ograničava. Tako je broj dana koji mogu opravdati osnovcima sa ukupno tri u jednom polugodištu, u prošloj školskoj godini, smanjen na dva u ovoj.

Na kraju savjet pacijentima. Vodite računa o higijeni i detaljno perite ruke. Ukoliko, ipak, “pokupite” stomačni virus praćen proljevom i povraćanjem, tečnost trebate nadoknaditi pripravcima za rehidraciju koji se kupuju u apoteci bez recepta,, imaju sastav kao infuzija i nisu skupi. Poželjan je i probiotik, dok se čvrsta hrana treba izbjegavati dok traju tegobe.