Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

požari širom BiH

U Hercegovini 19 požara, na Tjentištu vatru gasi helikopter OSBiH. Letio i Helez

Foto: MOBiH

Helez je pohvalio napore i izuzetan doprinos helikopterskih posada na dosadašnjem angažmanu, te medijima iznio svoj stav o gašenju požara na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Aktivnosti helikopterskih posada Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) na gašenju požara na Tjentištu nastavljaju se i danas pojačanim angažmanom sa dva helikoptera iz sastava Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane.

Požar u Nacionalnom parku Sutjeska prijetio je ugrožavanju putne komunikacije Foča – Gacko, ali su helikopteri OSBiH na većem dijelu suzbile požar, te se očekuje da će požarište koje je već duže vrijeme aktivno, tokom dana biti stavljeno pod kontrolu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Helez u posjeti zračnim snagama

Ministar odbrane BiH Zukan Helez posjetio je u ponedjeljak pripadnike Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane (Br. ZS i PZO) angažovane na gašenju šumskog požara na lokalitetu Tjentišta, općina Foča, te tom prilikom sa posadom 2. helikopterskog skvadrona Brigade zračnih snaga i PZO izvršio izviđački let iznad požarišta i sam se uvjerio u stanje na požarištu koje je dijelom stavljeno pod kontrolu.

Foto: MOBiH

Nakon sagledanog stanja, Helez je pohvalio napore i izuzetan doprinos helikopterskih posada na dosadašnjem angažmanu, te medijima iznio svoj stav o gašenju požara na teritoriji Bosne i Hercegovine.

-Vrlo je važno iscrpiti vlastite resurse za gašenje požara, pa tek onda tražiti međunarodnu pomoć – izjavio je Helez.

Također tokom jučerašnjeg dana pripadnike Brigade zračnih snaga i PZO obišao je i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalpukovnik Gojko Knežević te se i sam upoznao sa situacijom na terenu i doprinosom Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Foto: MOBiH

-U narednom periodu, helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ostaju na raspolaganju za pružanje pomoći civilnom stanovništvu u gašenju požara. Njihova stalna spremnost i angažman u kriznim situacijama potvrđuju važnost zajedničkih napora na zaštiti ljudi i imovine, te osiguravanju sigurnosti i stabilnosti na cijelom području Bosne i Hercegovine – navode iz MOBiH.

19 požara u Hercegovini

U protekla 24 sata na području Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona zabilježeno je 19 požara, uz više tehničkih intervencija vatrogasaca, navodi se uz ostalo u izvještaju Federalnog uprave Civilne zaštite.

Na području grada Mostara vatrogasci su imali četiri intervencije na gašenju požara, i to; u Vrapčićima gdje je gorjela trava i nisko rastinje, a zatim gume i otpad. Potom na automobilu na Putu za Aluminij te na uređaju za klimatizaciju na Šehovini.

U Gradu Čapljini vatrogasci su imali šest intervencija, i to: u Višićima gdje je gorjela trava i nisko rastinje te u tri navrata u Tasovčićima, također u gašenju trave i niskog rastinja te smeća. Vatrogasci su požar gasili i u Strugama gdje je gorio ugalj i daske u vagonu na tamošnjoj željeznici.

U općini Čitluk gasilo se u Vidovićima i u Dobrom Selu.

Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je intervenciju na gašenju požara kasno u ponedjeljak večer u mjestu Boračko jezero, gdje je gorjela borova šuma na dvije lokacije: na Vidikovcu i na samom ulazu u Boračko jezero.

U Zapadnohercegovačkom kanotnu registrirani su požari u Širokom Brijegu, u mjestu Knešpolje, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 3.000 m².

U gradu Ljubuškom vatrogasna jedinica je imala tri intervencije, i to: u mjestu Vašarovići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 4.000 m².

Zatim, u mjestu Grab, na lokalitetu Tribač, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 100.000 m2 te u mjestu Orahovlje, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 2.000 m².

Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Batin (put za Grude), gdje je gorjela trava na površini od oko 3.000 m².

Tehničke intervencije vatrogasci su imali na sapiranju ulica, otvaranju vrata i dr., u Mostaru, Čitluku, Jablanici, Konjicu i Ljubuškom, navodi se u priopćenju.