Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Federaciji BiH primaju veće penzije nego što su imali plate

penzioneri1

Iako zvuči nevjerovatno, određen broj penzionera u Federaciji BiH prima penzije veće nego što im je bio mjesečni iznos plata, piše Večernji list BiH.

Riječ je o penzionerima koji penzije primaju iz Zavoda PIO Federacije BiH. Mjesečne penzije spomenute grupe penzionera tako iznose od 1.000 do 2.000 konvertibilnih maraka.

Državni sektor

Kako navode iz Federalnog zavoda PIO, riječ je uglavnom o penzionerima koji su bili zaposlenici u državnom sektoru i javnim poduzećima, koji su posljednjih godina imali relativno visoke plate i čime ostvaruju izrazito visoku osnovicu koja daljnjim množenjem s isplatnim koeficijentom rezultira iznosima penzije blizu visine posljednjih plata, a često i većim nego što je bio iznos neto plate. Prema riječima direktora Zavoda PIO Federacije BiH Zijada Krnjića, primanje veće penzije nego što su imali plate određenoj grupi penzionera omogućile su deformacije u postojećem zakonu.

“U penzionu osnovicu im je ušao veliki broj plata posljednjih godina koje su nominalno rasle, pa se onda ta utvrđena penziona osnovica pomnožila opet s isplatnim koeficijentom koji je rastao zbog rasta nominalnih plata, tako da su penzije posljednjih godina po dvije osnove obračunavane u većem iznosu”, kazao je Krnjić.

Dodaje kako postoji još veći broj ljudi kojima se penzija jako približila plati zato što je dvostruko veća i to je stvar koju usvajanjem novoga zakona koji je u pripremi treba popraviti.

“To je jedna od glavnih devijacija postojećeg Zakona o PIO zbog kojih se on i mijenja”, izjavio je nedavno za medije Krnjić.

Inače, glavna promjena Zakona o PIO, koji je posljednjih dana podigao veliku buru među onima koji ispunjavaju uvjete za prijevremenu penziju, bi trebala biti pravednost. Novim Zakonom o PIO bi se penzije trebale izračunavati po tzv. bodovnom sistemu.

Ispravljanje nepravde

Prema Krnjićevim riječima, osobi koja ide u penziju ona će biti utvrđena tako što će za svaku godinu staža plata biti uspoređivana s prosječnom platom u FBiH za tu godinu.

“Na osnovu toga će se doći do zbroja bodova, a na kraju, u skladu s raspoloživim sredstvima, će biti utvrđena vrijednost boda”, kazao je direktor Zavoda MIO FBiH. Naglašava kako će se time postići ono što je prisutno u svakom sređenom penzionom sistemu i bit će svejedno kada je neko otišao u penziju, a bitno koliku je imao platu, odnosno koliko je plaćao doprinosa za PIO.

“Suština je da će biti postignuta potpuna pravednost bez obzira na to kada je neko otišao u penziju. Sada vlada nepravda jer posljednjih nekoliko godina su nerazmjerno visoke penzije za one koji su imali relativno visoke plate, a to su uglavnom radnici javne uprave i javnih kompanija. Oni su sada privilegirani. Mislim da bi se od donošenja novog zakona bodovni sistem odmah trebao primjenjivati”, objašnjava Krnjić.

Iz Federalnog zavoda PIO su također naveli kako bi novi Zakon o PIO, prema trenutno dostupnim informacijama, trebao stimulirati kasniji odlazak u penziju, postrožiti uvjete za ranije penzionisanje, te utjecati na smanjenje izrazito visokog postotka invalidskih penzija.