Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Traga se za 10 osoba

U Donjoj Jablanici pronađena još dva tijela

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Time se broj mrtvih u katastrofalnim poplavama i odronima u Jablanici popeo na 15.

U Donjoj Jablanici prije sat vremena pronađena su još dva tijela, potvrđeno je Feni iz JZU Dom zdravlja Jablanica.

Time se broj mrtvih u katastrofalnim poplavama i odronima u Jablanici popeo na 15.

Još uvijek se traga za više od 10 nestalih.

Tri osobe smrtno su stradale u Fojnici, na području Srednjobosanskog kantona, tako da je na nivou države službeno potvrđena smrt 20 osoba.

Spasioci i volonteri na terenu

Na terenu djeluju brojni spasioci iz cijele BiH i Hrvatske, a očekuje se da će danas stići pomoć iz Srbije i nekoliko zemalja Europske unije. Uz profesionalne službe, na terenu su i brojni volonteri.

Osobe koje su ostale bez domova smještene su u mjesnim hotelima i Staračkomu domu Jablanica, dok je većina pronašla smještaj kod prijatelja i rodbine u stanovima i porodičnim kućama Jablanice i Konjica. Štab Civilne zaštite HNK-a još je jučer osigurao 80 ležajeva usportskoj dvorani u Jablanici, za slučaj potrebe za prihvat unesrećenih, a te ležajeve sada koriste spasioci za prenoćište i predah.

Putna komunikacija između Mostara i Jablanice uspostavljena je sinoć, ali isključivo za vozila spasilačkih službi i za hitne slučajeve, kao što je slučaj i s drugim osposobljenim cestovnim pravcima.

Načelnik općine Jablanica Damir Šabanović donio je odluku o proglašenju Dana žalosti koji će trajati od danas do 8. oktobra.