Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Dječijoj nedjelji Zemaljskog muzeja BiH više od 400 mladih

muzej-djeca34

Zemaljski muzej BiH obilježio je Dječiju nedjelju radionicama i predavanjima kojima je prisustvovalo više od 400 mladih iz Kantona Sarajevo, a završava je danas radionicom “Glinene majstorije”.

U tome su sudjelovali učenici osnovnih i srednjih škola koji su na zanimljiv način informirani o aktivnostima unutar svih odjeljenja Zemaljskog muzeja BiH.

– Tako su mladi dobili priliku da nauče tkati i vesti, vidjeti šta podrazumijevaju arheološka iskopavanja, kako se radi s glinom, te upoznati zanimljivi svijet gljiva i tradicionalne dječije igre – saopćeno je iz Zemaljskog muzeja.

U radionicama su sudjelovali i mladi iz Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu, a posebno zanimljiva bila je radionica “Putujući muzej” gdje su kustosi Zemaljskog muzeja BiH posjetili učenike u školama “9. maj” iz Pazarića, “6. mart” iz Hadžića, “Đulistan” iz Ilijaša i “Zaim Kolar” iz Dejčića.

Kustos etnolog Samir Avdić zadovoljan je realiziranim aktivnostima te naglašava da rad s najmlađima podrazumijeva posebnu vrstu odgovornosti jer se na taj način odgaja nova muzejska publika.

– Djeca su iskazala značajan interes za naše radionice i predavanja, to nas motivira da i dalje predano radimo i populariziramo muzejsku djelatnost među njima. Naš osnovni cilj bio je da Muzej predstavimo i djeci koja žive u udaljenijim dijelovima Kantona i zainteresiramo ih da redovno dolaze – kazao je.

Manifestaciju “Dječija nedjelja” organiziralo je Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS.