Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Regionalni program

U Banjaluci dodijeljeno 48 stanova

stambeno zbrinjavanje

Regionalni program stambenog zbrinjavanja predviđa izgradnju 3.200 stambenih jedinica, a do sada je izgrađeno 1.600

Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, danas je u banjalučkom naselju Kuljani uručio ključeve za 48 novih stanova za stambeno zbrinjavanje porodica izbjeglica, povratnika i interno raseljenih lica u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Od 1995. godine Ruža Radić koja ima 82 godine iz Glamoča podstanar je u Banjaluci. Kuća u Glamoču nije joj obnovljena.

“Srećna sam, dugo sam i čekala, u jednoj kući sam privatno bila 23 godine. Biće lakše, nema nikud hodati”, kaže Ruža Radić.

Dragan Tica, jedan od, kako kaže, 48 sretnika, zahvalan je svim donatorima. I on je iz Grahova i takođe je podstanar od 1995. godine. Njegova četveročlana porodica srećna je što napokon ima krov nad glavom.

Johann Sattler rekao je da cijeli Regionalni program stambenog zbrinjavanja predviđa izgradnju 3.200 stambenih jedinica, a u program je uloženo preko 60 miliona eura.

“Sada smo na pola puta, realizovano je 1.600 stambenih jedinica i još toliko je ostalo da se realizira u naredne dvije godine. EU je najlojalniji partner BiH”, kazao je Sattler.

Dodao je da na ovaj način pokazuju solidarnost i da su vrata EU otvorena, ali tu je i par stvari koje će domaći političari morati uraditi prije članstva.

“Vjerujem da smo otvorili jedno novo poglavlje i da mnogo brže napredujemo na evropskom putu”, kazao je on.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke rekao je da je grad učestvovao sa nešto više od 600.000 KM, a većina sredstava obezbjeđena je kroz Regionalni stambeni program.

“Danas smo ovdje lijepim povodom 48 stanova za lica koja godinama, pa i decenijama čekaju na rješenje svog stambenog problema”, kazao je Radojičić.

Dodao je da je u pitanju otvaranje novog poglavlja, nove politike, jer je sa raspadom bivše SFR Jugoslavije prestao koncept društvenih stanova i ljudi su se morali snalaziti sopstvenim mogućnostima.

“Ovo je početak koncepta socijalnog stanovanja, situacije u kojoj društvo, republika, država uz pomoć međunarodne zajednice dolazi u priliku da ljudima pomognu da riješe svoje stambene probleme”, kazao je Radojičić i dodao da se stanovi dodjeljuju osobama u stanju socijalne potrebe.

Prema njegovim riječima takvih osoba je mnogo i ovo je početak programa, a u naredne dvije sedmice planiran je početak granje novih 50 stambenih jedinica u naselju Ada.

Primopredaji ključeva prisustvovali su i Miloš Lučić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, Željka Cvijanović, predsjednica entiteta Republike Srpske i Radovan Višković, premijer RS-a.