Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tuzlafarm na javnim nabavkama dobio 30 miliona maraka od UKC Tuzla

tuzlafarm

Veledrogerija Tuzlafarm od početka 2015. do juna 2018. godine, kroz javne nabavke, dobila je 30 miliona maraka od Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. Aktuelni ministar zdravstva Tuzlanskog Kantona, Bahrudin Hadžiefendić, bivši je uposlenik ove kompanije, piše zurnal.info.

Prema podacima sa portala javnih nabavki, kompanija Tuzlafarm u posljednje tri i po godine,  kroz sklopljene ugovore sa Univerzitetskim kliničkim centrom Tuzla, dobila je poslove u vrijednosti 8 miliona  KM. (2015. – 13.500 KM,  2016.  – 1, 03 miliona KM,  2017. –  4,6 miliona maraka,  Do polovine ove godine UKC Tuzla izdvojio je 2,5  miliona KM.)

UKC Tuzla, u odgovoru na upit Žurnala, dostavio je podatke o poslovanju sa Tuzlafarmom od početka 2015. do polovine ove godine. Prema tim podacima,  poslovanje sa pomenutom kompanijom je tri puta veće nego što je prikazano na portalu javnih nabavki.

Tuzlafarm je dobio poslove u vrijednosti 30 miliona maraka u posljednje tri i po godine. Godine 2015. – 8 miliona KM,  2016.-  7,6 miliona maraka,  2017.- 9,5 miliona KM i od prvog do šestog mjeseca ove godine –  4,7 miliona KM. Također, zanimljiv podatak je da od ukupnog broja godišnjih javnih nabavki UKC-a Tuzla, više od 22 posto odnosi se na poslovanje sa Tuzlafarmom.

Ukupna dugovanja prema dobavljačima UKC Tuzla smanjena su prethodnih godina. Prema dobavljačima UKC Tuzla 2015. godine, imao je dug od 46,2 miliona maraka. Danas taj dug iznosi 41,8 miliona maraka. Tuzlafarmu je u istom periodu dug smanjen za milion i 200 hiljada maraka – sa 11,4 miliona maraka na 10,2 miliona KM tvrde sa UKC-a.  Izvori Žurnala kažu da su i dugovanja UKC prema Tuzlafarmu smanjena dolaskom Bahrudina Hadžiefendića na ministarsku poziciju. Ministar negira ove tvrdnje.

„Prije nego što sam ja bio u Tuzlafarmu, on je bio najveći dobavljač a ujedno i najveći potraživač. Dugovanja su bila 10 miliona maraka prema Tuzlafarmu. I ne vjerujem da su se drastično promijenila“ govori za Žurnal Bahrudin Hadžiefendić,ministar zdravstva TK.

Alija Omerhodžić, vlasnik Tuzlafarma, tvrdi da mu UKC duguje više novcanego što je to prikazao. Također ističe da je poklonio i opremu UKC-u, vrijednu stotine hiljada maraka.

„Meni UKC Tuzla na današnji dan duguje 14 miliona maraka. Fala Bogu nije eura. Ja sam UKC-u poklonio 74 hiljade eura. Sada imaju  najbolji aparat za operaciju oka, ja sam im poklonio. Nemam ja konkurenciju“ obrazlaže Omerhodžić.

JEDINI PONUĐAČ TUZLAFARM

U većini dodijeljenih ugovora u vrijednosti više stotina hiljada maraka, firma Tuzlafarm bila je jedini ponuđač na tenderima.

Oprema za anesteziju i reanimaciju 2,4 miliona maraka. Oprema za neurorhirurgiju i dijagnostiku 1,2 miliona maraka, oprema za hirurške grane 972.900 maraka, oprema za neonatalna odjeljenja 669.000 maraka. Implantat za torakalnu i lumbalnu kičmu 410.256 KM. Potrošni materijal za održavanje higijene i dezinfeciju-higijena u jedinicama visokog rizika 424.870 maraka.

Tokom 2015. godine, na portalu javnih nabavki, nije bilo zabilježeno poništenih postupaka. Naredne godine, poništeno je 18 postupaka, dok je u 2018. broj poništenih postupaka iznosio 28. Iz Službe za javne nabavke UKC-a Tuzla kažu da imaju sve veći broj žalbi.

Izvori Žurnala tvrde da se dodijeljeni ugovori prema određenim firmama, između ostalog najviše prema Tuzlafarmu, namještaju kroz specifikacije koje će ispunjavati firma kojoj se želi namjestiti tender. Tako da će se u konačnici na tender prijaviti samo jedan ponuđač ili više ponuđača, od kojih se unaprijed zna koji ispunjava sve uslove iz tendera. Sa UKC-a kažu da to nije moguće.

„Nije moguće da se specifikacije tako naprave. Mi mnogo uradimo u pripremi tendera. Namještanja tendera na UKC-u nema“ navodi Sadeta Jagodić, šefica Službe za javne nabavke UKC-a Tuzla.

Oko 60 posto javnih nabavki na UKC-u provedeno je putem otvorenog postupka. Kroz konkurentski zahtjev su provedene nabavke u vrijednosti od 198.777,11 KM ili 1% od njihove ukupne vrijednosti dok su kroz direktni sporazum provedene javne nabavke u iznosu od 355.353.00 KM ili 2% od njihove ukupne vrijednosti za navedenu godinu.

Putem pregovaračkih postupaka bez objavljivanja obavještenja je nabavljeno čak 6.065.960,70 KM roba, radova i usluga ili oko 37% od njihove ukupne vrijednosti. Pregovarački postupak bez objavljivanja obavještenja o nabavci spada u netrasparentnije postupke, smatraju stručnjaci za javne nabavke. Ovakvim postupcima u suštini se može legalno manipulisati.

„Pregovarački postupak nije ništa protuzakonito. Razlog za provođenje pregovaračkih postupaka je nemogućnost vođenja otvorenih postupaka, zatim povećan broj žalbi. Zbog toga smo bili prinuđeni da radimo pregovaračke postupke“odgovara Sadeta Jagodić.

NAJBOLJI:  PREMIJER, DIREKTOR I MINISTAR

Trenutni ministar zdravstva TK, Bahrudin Hadžiefendić, kadar SBB-a, bivši je zaposlenik Tuzlafarma. Izvori Žurnala tvrde da je ova firma, upravo zahvaljujući Hadžiefendiću, nastavila dobijati milione maraka godišnje sa UKC-a.

„Sa Tuzlafarmom sam završio 2014. godine. Nakon toga sam bio zastupnik u federalnom Parlamentu, a krajem 2015. sam postao ministar. Nisam bio vlasnik Tuzlafarma, samo sam radio tamo“ kaže između ostalog Hadžiefendić za Žurnal.

„Nijedan ministar zdravlja mi nikada ništa nije pomogao. Jednom mjesečno se vidim sa Batom, a nikad o poslu pričali nismo“ kaže za Žurnal Alija Omerhodžić, osnivač Tuzlafarma.

Direktor UKC-a Tuzla, Nešad Hotić, negira povezanost UKC-a sa ministrom zdravstva i Tuzlafarmom. Tvrdi da je sve transparentno, te da nema nikakvih lobiranja za ovu tuzlansku veledrogeriju.

Hotić:„Gospodin Hadžiefendić, nikad nije došao da mi kaže nešto za javne nabavke, uopšte toga nema. Ja s ministrom komuniciram najmanje tri puta sedmično“

Žurnal: „Zašto je  Tuzlafarm dobio najviše javnih nabavki?

Hotić: “Ne znam, provjerićemo to„

Osnivač Tuzlafarma Alija Omerhodžić, blizak je strukturama SBB-a, tvrdi nekoliko izvora Žurnala. Ministar Hadžiefendić je upravo zahvaljući utjecaju Omerhodžića, nakon što je prestao raditi u Tuzlafarmu, bio federalni zastupnik u Parlamentu, te postao ministar zdravstva TK, u vrijeme koalicije SBB-SDA kažu izvori.

„Nije gospodin Omerhodžić, niti bilo ko, osim mene i stranke imao veze sa mojim dolaskom u federalni Parlament i kasnije na ministarsku poziciju. Aliju Omerhodžića nisam vidio par mjeseci“ odgovara Hadžiefendić.

„Nikad ni u jednoj stranci nisam bio, niti ću ikada biti“ govori Omerhodžić.

Na pitanje u kakvom je odnosu sa direktorom Nešadom Hotićem, kantonalni ministar zdravstva odgovara:

„Imam veze sa gospodinom Hotićem, zato što sam mu ja nadređeni, kao ministar. Ali poslovanje tog trougla UKC, Tuzlafarm i ja… apsolutno sve negiram do kraja. Pozivam svakoga ko je nadležan, ako postoji bilo kakva sumnja, da to sve istraži“

U aprilu 2016. godine, Tuzlafarm je otvorio polikliniku „Vaše zdravlje“. Na otvaranju je bio ministar Bahrudin Hadžiefendić, a tadašnji premijer Bego Gutić presjekao je vrpcu.

„Begu sam upoznao kad je postao premijer. Nema boljeg čovjeka od Bege i to da znaš. Na sve misli, o svemu razmišlja. I žao mi je što je otišao„ završava Alija Omerhodžić.