Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dodik podnio prijavu

Tužilaštvo u Banjoj Luci formiralo predmet protiv Christiana Schmidta

Christian Schmidt
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Christian Schmidt

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka formiralo je predmet protiv visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta, nakon što je krivičnu prijavu protiv njega podnio predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, objavila je RTRS, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Tužilaštvo je za RTRS potvrdilo da je 7. jula zaprimilo prijavu protiv visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini te formiralo predmet i dodjelilo ga u rad postupajućem tužiocu.

Dodik je početkom jula podnio krivične prijave protiv visokog predstavnika u BiH i direktora Službenog lista BiH Dragana Prusine.

“Protiv Schmidta krivičnu prijavu sam podnio Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci jer se već duže vrijeme neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika za šta nema odluku Vijeća sigurnosti UN-a”, naveo je Dodik na svom Twitter nalogu.

Istakao je da se “u namjeri da se Republici Srpskoj nanese šteta, Schmidt lažno predstavlja kao službeno lice znajući da nije imenovan u skladu s Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Dodik i pojedini čelnici u entitetu RS kažu da ne priznaju Schmidta, njemačkog diplomata koji je 2021. imenovan za visokog predstavnika, jer Vijeće sigurnosti UN-a nije podržalo njegovu nominaciju. Kina i Rusija osporile su njegovo imenovanje jer ga nije potvrdilo Vijeće, iako su druge nacije rekle da to nije ni bilo potrebno.

Direktora Službenog lista krivi za zloupotrebu položaja i nesavjestan rad u službi, zbog objavljivanja odluka visokog predstavnika, što je inače pravna obaveza.

Milorad Dodik, koji je pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, dan ranije potpisao sporni zakon kojima se odluke Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) više ne objavljuju u tom bh. entitetu.

Dodik je to uradio uprkos tome što je Christian Schmidt, svojim odlukama od 1. jula u potpunosti obustavio kompletan zakonodavni postupak.

Ovaj zakon je usvojila Narodna skupština Republike Srpske u drugoj polovini juna. Pored ovog zakona entitetski parlament je usvojio i zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Uobičajeno je da zakoni postanu važeći osam dana nakon objavljivanja u glasniku, ali je u entitetskom parlamentu izglasano da stupe na snagu već dan nakon objave.

Daytonskim mirovnim sporazumom, službeno potpisanim 14. decembra 1995. godine, završen je rat u BiH. Aneksom 10 na taj sporazum visokom predstavniku, odnosno OHR-u, se “stavlja u zadatak da prati provedbu sporazuma”.