Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reakcija

Tužilaštvo BiH: Postupanje sudije Branka Perića je neprimjereno

branko peric sudija
FOTO: BIRN BiH
Sudija Branko Perić

“Odbacujemo bilo kakve neutemeljene optužbe na rad tužilaca, a svako ko ima saznanja o nezakonitom postupanju može to prijaviti UDT kao i nadležnim institucijama”, poručili su iz Tužilaštva

Iznošenje bilo kakvih neutemeljenih i proizvoljnih optužbi prema tužiocima, nije u skladu sa sudijskom etikom, te sudija Perić (Branko op.a.) ukoliko ima saznanja o bilo kakvim nezakonitim postupanjima tužilaca, ista može prijaviti Uredu disciplinskog tužioca (UDP), saopštili su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Saopštenje je uslijedilo nakon izjave Branka Perića da je cilj pokretanja disciplinskog postupka protiv njega, “isključivo njegova profesionalna i moralna diskreditacija, te da aktivnu ulogu u ovom medijskom linču ima grupa tužilaca Tužilaštva BiH”, prenosi BHRT.

Anonimna prijava

Iz Tužilaštva su istakli kako smatraju neprimjerenim istupanje sudije, koje se referira na još uvijek aktuelne predmete koji nisu pravosnažno okončani.

“Odbacujemo bilo kakve neutemeljene optužbe na rad tužilaca, a svako ko ima saznanja o nezakonitom postupanju može to prijaviti UDT kao i nadležnim institucijama”, poručili su iz Tužilaštva.

Kako su naveli, na ovaj način ne može se graditi povjerenje javnosti u vladavinu prava.

“Smatramo da Ured disciplinskog tužioca može cijeniti pravilnost postupanja svih nosilaca tužilačkih i sudijskih funkcija u Bosni i Hercegovini. U Tužilaštvu BiH zaprimljena je anonimna prijava koja se odnosi na određena postupanja sudije Perića, te je podnesak putem CMS sistema dat u rad tužiocu koji će provjeriti osnovanost navoda iz prijave”, saopštili su.

Iz državnog Tužilaštva su naglasili da svakodnevno na ovaj način zaprime barem nekoliko prijava koje su potpisane ili anonimne, te da se sa svim postupa jednako.

“Jer bi bilo nezakonito oglušiti se na podneske kojima se prijavljuju nezakonita postupanja, a takođe svi podnosioci moraju znati da lažno prijavljivanje predstavlja krivično djelo”, poručili su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Odavanje tajnih podataka

Tužilaštvo BiH zaprimilo je u ponedjeljak, 5. juna, krivičnu prijavu od anonimnog podnosioca protiv Perića zbog navodno počinjenog krivičnog djela odavanje tajnih podataka i krivičnog djela kršenje zakona od sudije iz Krivičnog zakona BiH, a u vezi sa postupanjem prijavljenog sudije prilikom javne objave prvostepene presude u predmetu “Novalić i drugi”, kada je iznio svoje izdvojeno mišljenje, navedeno je u zahtjevu tužioca za dostavljanje informacija od Suda BiH u vezi sa prvostepenom presudom, u koji je Srna imala uvid.

Iz Ureda disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća juče je rečeno da je protiv Perića pokrenut disciplinski postupak zbog prekršaja propisanih Zakonom o VSTV-u.