Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica za poreznu utaju

tuzilastvo BiH

Tužilac Odjela III Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Mladena Spasojevića, rođenog 29. novembra 1962. godine u Novskoj, Republika Hrvatska, nastanjenog u Banjoj Luci, državljanina BiH, i pravne osobe “Bina” d.o.o. Banja Luka, sa sjedištem u Banja Luci.

Optuženi se terete da su preko pravne osobe “Bina” d.o.o. Banja Luka i samostalne radnje “Rubikon” Banja Luka, čiji je vlasnik i odgovorna osoba Mladen Spasojević, tokom 2009. do 2011., počinili utaju PDV-a u ukupnom iznosu od 48.629,68 KM, za koju su oštetili budžet BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Prema navodima optužnice, “Bina” d.o.o. Banja Luka se tereti da, u svojoj knjigovodstvenoj evidenciji i PDV-e prijavama za 2009., nije obračunala, prijavila i platila izlazni PDV-e i time je oštetila budžet BiH u iznosu 14.180 KM.

Pravna osoba SR “Rubikon” Banja Luka, u poreskim prijavama za 2010. i 2011., fiktivno je prikazala većim ulazne račune od pravne osobe “Bina” d.o.o. Banja Luka i raznih dobavljača, sa ciljem da manje plati obavezu po osnovu poreza na dodatu vrijednost u odnosu na stvarno ostvareni za navedeni period, čime su budžet BiH i građani BiH oštećeni za iznos od 34.449,68 KM.

Optuženi se terete da su pružanjem lažnih podataka o stečenim oporezivim prihodima izbjegli plaćanje davanja propisanih poreznim zakonodavstvom BiH, a iznos obaveze čije je plaćanje izbjegnuto prelazi iznos od 10.000 KM, čime su počinili produženo krivično djelo porezne utaje ili prevare.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.