Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH ispitalo tri svjedoka u slučaju protiv Milorada Dodika

milorad dodik intervju (18)

Član Republičke komisije o sprovođenju referenduma o Danu Republike Srpske Perica Bundalo dao je iskaz u Tužilaštvu BiH u svojstvu svjedoka u vezi sa održavanjem referenduma, ali nije želio da kaže o čemu je bilo riječi, uz obrazloženje da je to izvan okvira onoga šta je u fazi istrage.

Bundalo, koji je poslanik PDP-a u parlamentu Srpske, istakao je da narodni poslanici i delegati Vijeća naroda, koji su članovi ove komisije, nemaju nikakvu odgovornost jer ih direktno štiti Ustav Republike Srpske.

On je objasnio da su narodni poslanici i delegati Vijeća naroda, prema članu 72 Ustava, oslobođeni krivične i građanske odgovornosti za bilo kakav postupak učinjen u okviru nadležnosti Narodne skupštine.

“Referendum se desio i sada je kasno govoriti o tome da li je bio potreban ili nije”, rekao je Bundalo i dodao da je lično bio protiv održavanja referenduma.

Prema njegovim riječima, pokazalo se da Narodna skupština opet mora da uskladi zakon sa odlukom Ustavnog suda BiH.

“Narodna skupština je Ustavom ovlaštena da raspisuje referendum i donosi odluke o raspisvanju referenduma. Politika je jedno, pravo je drugo i vidjećemo kako će se ovo završiti “, naveo je Bundalo, ali nije želio da komentariše da li ima nešto protivustavno u njegovom održavanju.

Bundalo je danas dao iskaz u Tužilaštvu BiH u svojstvu svjedoka na okolnosti djelovanja Narodne skupštine u kontekstu sprovođenja odluke Ustavnog suda BiH od 26. novembra 2015. godine i u kontekstu odlučivanja Narodne skupštine od 15. jula ove godine kada je donesena odluka o sprovođenju referenduma i radu ove republičke komisije.

U Tužilaštvu BiH danas su saslušani članovi Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske Davor Šešić i Nedeljko Glamočak.

U pozivu Tužilaštva BiH navodi se da se na saslušanje pozivaju radi ispitivanja u predmetu protiv Milorada Dodika zbog “krivičnog djela neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH, Suda BiH ili Doma za ljudska prava”.