Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tursunoviću 2,5, Taloviću 2 godine robije zbog ratnog zločina

Kantonalno_tuzilastvo_TK__ilustracija_

Kantonalni sud Tuzla donio je osuđujuću prvostepenu presudu za Enesa Tursunovića (46) i Nijaza Talovića (51) iz Živinica zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjenog u septembru 1992. godine u Živinicama.

Tursunoviću je nepravosnažnom presudom izrečena kazna zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci, dok je Taloviću izrečena kazna zatvora u trajanju od dvije godine.

Optužnicom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona okrivljeni se terete da su kao pripadnici Armije BiH u ranim jutarnjim satima 15. septembra 1992. godine, u maskirnim uniformama i naoružani automatskim puškama, došli ispred kuće civila srpske nacionalnosti u Živinicama, repetirali i uperili u njega puške i verbalno mu prijetili.

Kako se u optužnici navodi, kada je oštećeni zatvorio vrata kuće i pobjegao u kupatilo, ispalili su nekoliko hitaca u vrata i prozore, provalili u kuću i u kupatilo, oborili ga na pod i udarali kundakom puške po cijelom tijelu i nanijeli mu lake tjelesne povrede. Nakon toga su mu otuđili automobil, televizor, hranu i piće te se udaljili.

Oni se terete da su kršeći pravila međunarodnog prava, za vrijeme oružanog sukoba i rata u BiH, nečovječno postupali prema civilu i izvršili pljačkanje njegove imovine, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.