Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trump čestitao iračkim snagama na oslobađanju Mosula

donald-trump

Američki predsjednik Donald Trump čestitao je iračkim snagama i vlastima na oslobađanju Mosula od terorista ISIS-a koje je nazvao neprijateljima cijelog civiliziranog svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

Irački premijer Haidar al-Abadi jučer je izjavio da je teroristička organizacija ISIS definitivno poražena u Mosulu kojeg su teroristi okupirali na ljeto 2014. godine.

“Odajemo počast hiljadama Iračana koje su ubili teroristi ISIS-a, kao i milionima Iračana koji su patili zbog ISIS-a. Mi u SAD-u i Globalnoj antiterorističkoj koaliciji smo ponosni da smo uz iračke snage sigurnosti i sve pojedince koji su doprinijeli da Mosul bude oslobođen“, poručio je Trump.

Trump se također pohvalio da je međunarodna koalicija za borbu protiv ISIS-a pokazala dosta više odlučnosti i progresa u borbi protiv terorista u proteklih šest mjeseci njegovog mandata, nego što je to bilo za vrijeme njegovog prethodnika u Bijeloj kući Baracka Obame.

“Pobjeda u bici za Mosul u kojem je ISIS proglasio uspostavu takozvanog halifata je jasan signal da su odbrojani dani teroristima u Iraku i Siriji. Nastavit ćemo borbu do potpunog uništenja ISIS-a“, poručio je Trump.

Proglas o oslobađanju Mosula stigao je u jeku operacija za oslobađanje Rake, sirijskog grada koji je, pored Mosula, najveća utvrda ISIS-a. Operaciju provode snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada uz veliku podršku koalicije koju predovdi SAD.