Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

demokratska fronta

Traže vraćanje doživotne kazne zatvora i ukidanje “Cezarovih ovlasti” predsjednika FBiH

df dennis gratz
Foto: Amer Kajmović/FENA

Predloženi su i povećanje kazni za mučenje i ubijanje životinja, nemogućnost zamjene zatvorske kazne novčanom za ova nedjela te je propisano oduzimanje životinja od vlasnika mučitelja

Denis Gratz, zastupnik Demokratske fronte (DF), predložio je izmjene i dopune Krivičnog zakona Federacije BiH u cilju pooštravanja sudskih kazni za počinioce najtežih krivičnih djela, onemogućivanja zamjene zatvorske kazne novčanom za određena nedjela, kao i vraćanje instituta doživotne kazne počiniocima najtežih nedjela umjesto dosadašnjih dugotrajnih kazni.

Femicid je definisan kao ubistvo žene počinjeno od člana porodice, bliske osobe ili osobe koja je žrtvu prethodno zlostavljala, rekao je na pres-konferenciji Gratz. Za ovo nedjelo je zaprijećeno doživotnom robijom.

Zabrana premještanja u zatvore

Po njegovim daljnjim navodima, generalno su značajno pooštrene kazne za ubistvo, počev od povećanja minimalne sankcije s dosadašnjih pet na osam godina – za teške oblike ovog krivičnog djela s deset na dvanaest, do podizanja gornje granice sa 20 na najmanje 25 godina. To je u DF-ovom prijedlogu analogno s pooštravanjem sankcija za druga krivična djela, naročito za ona protiv života i tijela, ubistva djece i trudnica, nedjela protiv spolne slobode i morala te protiv braka, porodice, mladeži. Zabranjeno je premještanje u zatvore poluotvorenog tipa osoba osuđenih za najteža nedjela.

Prema Gratzovim riječima, DF je posvetio pažnju definisanju krivičnog djela nasilja u porodici i kao jednu od sigurnosnih mjera zaštite predložio zabranu nasilnicima da borave u istom domaćinstvu s njihovim žrtvama najmanje tri mjeseca. Za počinioce porodičnog nasilja ne bi više mogla važiti novčana kazna već isključivo zatvorska.

Krivična djela protiv spolne slobode i morala su takva da treba isključiti pomilovanje i mogućnost zamjene zatvorske kazne novčanom, smatraju Gratz i ostali zastupnici DF-a. Tamo gdje je pomilovanje moguće, ubuduće ne treba da ga više izriče predsjednik Federacije BiH, „kao Cezar“, već bi tu ovlast imao samo Parlament Federacije BiH, pojašnjava Gratz.

On predlaže među brojnim drugim izmjenama u krivičnom zakonodavstvu Federacije i protjerivanje stranaca ako počine određena krivična djela.

Kazne i za mučenje životinja

Predloženi su i povećanje kazni za mučenje i ubijanje životinja, nemogućnost zamjene zatvorske kazne novčanom za ova nedjela te je propisano oduzimanje životinja od vlasnika mučitelja.

Sumarno, pooštravanje kazni, uvođenje novih mjera i vraćanje na snagu pojedinih nekadašnjih, trebalo bi da preventivno djeluje u cilju smanjenje broja teških krivičnih djela, ističe predlagač izmjena i dopuna Krivičnog zakona Federacije BiH nadajući se da će ovaj DF-ov prijedlog biti što prije na dnevnom redu Federalnog parlamenta.

Daržavni zastupnik Dženan Đonlagić također je uz federalnu zastupnicu DF-a Almu Kratinu prisustvovao ovoj pres-konferenciji te poručio da će navedena zakonska rješenja biti predložena i na državno nivou.