Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prognoza vremena

Toplotni val još traje: Ima li kraja suši i možemo li se uskoro nadati zahlađenju i kiši

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

S početkom septembra preovladavat će pretežno sunčano vrijeme sa malom do umjerenom oblačnošću. Od utorka (03.09.) mogući su popodnevni lokalni pljuskovi

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost. Uz jači razvoj oblačnosti će biti lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom koji su najizglednji u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne i istoku i jugoistoku Hercegovine.

Vjetar slab do umjerene jačine, sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Jutarnja temperatura će iznositi od 14 do 19, na jugu zemlje do 24, a dnevna od 29 do 35 stepeni.

U Sarajevu će preovladavati umjerena oblačnost. Lokalnih pljuskova i grmljavine može biti prijepodne i sredinom dana. Jutarnja temperatura od 16 do 18, a dnevna od 29 do 31 stepen, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Prognoza za naredne dane

U petak će preovladavati sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U drugom dijelu dana rijedak lokalni pljusak je moguć u centralnim i istočnim područjima. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 25°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 36°C.

U subotu pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 36°C.

U nedjelju pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 31 i 37°C.

U ponedjeljak pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 31 i 37°C.

Nastavak vrućina

S početkom septembra preovladavat će pretežno sunčano vrijeme sa malom do umjerenom oblačnošću. Od utorka (03.09.) mogući su popodnevni lokalni pljuskovi.

Više uslova za padavine prema trenutnim sinoptičkim materijalima biće u centralnim i sjevernim područjima zemlje. Temperature zraka i dalje iznad prosjeka za ovo doba godine.

Jutarnja temperatura u Bosni uglavnom između 16°C i 21°C, u Hercegovini do 24°C. Najviša dnevna temperatura od 28°C do 33°C, jugu zemlje do 36°C.

U narednom periodu nikakva značajnija vremenska prekretnica. Nastavlja se vruće i većinom stabilno vrijeme iako će u pojedinim danima dnevnim razvojem naoblake biti lokalnih pljuskova.

Takvi lokalni pljuskovi kao i u proteklom periodu ne donose prekid suše, samo lokalno ublažavanje.

U sličnom vremenskom ritmu započinjemo i septembar. Početak septembra u znaku vrućina sa dnevnim temperaturama do oko 38°C.