Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prognoza vremena

Topli i sunčani dani trajat će kratko, najavljeni su ponovo pljuskovi i snijeg

pcela proljece db

Pratit će nas oblačno i kišovito vrijeme, dok se stabilizacija vremena očekuje tek nakon 20. aprila

Jutros je u istočnim, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne pretežno oblačno vrijeme. U ostatku zemlje pretežno sunčano.

Temperature zraka u 08 sati: Bjelašnica -3; Drvar 2; Ivan Sedlo, Livno, Široki Brijeg 4; Bihać, Bugojno 5; Sarajevo, Stolac 6; Sanski Most 7; Tuzla 8; Gradačac 9, Mostar i Neum 10 te Zenica 12 stepeni Celzijusa.

Atmosferki pritisak u Sarajevu iznosi 938 hPa, za 1 hPa je niži od normalnog i lagano raste.

Danas će u Bosni preovladavati umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini pretežno sunčano, porast naoblake prema kraju dana. Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura od 13 do 19, na jugu do 22 stepena.

U Sarajevu veći dio dana sunčano uz umjerenu oblačnost. Dnevna temperatura oko 15stepeni, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Prognoza za naredna tri dana

U četvrtak će u centralnim, istočnim područjima Bosne i u Hercegovini jutro pretežno sunčano, uz postepeno naoblačenje tokom dana. U ostatku zemlje pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne ponegdje na zapadu i sjeverozapadu Bosne je moguća slaba kiša ili lokalni pljusak. Tokom noći kiša u većem dijelu naše zemlje.

Vjetar slab do umjeren južni i jugoistočni. U Hercegovini i zapadnim područjima Bosne povremeno jaki udari juga. Jutarnja temperatura zraka od 5 do 11, na jugu do 13, a dnevna od 17 do 23 stepeni.

U petak će biti pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima kiša u većem dijelu naše zemlje, a u ostatku dana lokalni pljuskovi. Vjetar slab do umjeren u sjevernim područjima Bosne sjeverni i sjeverozapadni, a u ostatku zemlje južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 3 do 9, na jugu do 12, a dnevna od 7 do 13, na jugu do 15 °C.

U subotu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne ili tokom noći kiša ili lokalni pljuskovi se očekuju u većem dijelu naše zemlje. Na planinama sa slabim snijegom. Vjetar slab do umjeren južni i jugoistočni.

Jutarnja temperatura zraka od 2 do 8, na jugu do 10, a dnevna od 8 do 14, u Hercegovini i sjevernim područjima Bosne do 17 °C.

U nedjelju će biti oblačno vrijeme sa kišom. Na planinama sa slabim snijegom. Vjetar slab sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 8, na jugu do 11, a dnevna od 4 do 10, na jugu do 14 °C.

Kada stiže stabilizacija?

FHMZ je objaviokakvo nas vrijeme očekuje narednih 15 dana. Pratit će nas oblačno i kišovito vrijeme, dok se stabilizacija vremena očekuje tek nakon 20. aprila.

Polja visokog zračnog pritiska, narednih dana, diktirat će vremenske prilike u Bosni i Hercegovini.

Postepeno razvedravanje uz stabilno vrijeme prognozira se do četvrtka. Promjena praćenja pogoršanjem vremenskih uslova očekuje se od 14. do 19. aprila. Tada se najavljuju česte padavine praćene jakim vjetrom. Ponovna stabilizacija vremena izgledna je od 20. aprila do kraja prognoziranog perioda.

Od 10. do 21. aprila, vrijednosti temperatura zraka očekuju se u granicama uobičajenih za ovaj period. Tokom jutra, na planinama i visoravnima jugozapadne, centralne i istočne Bosne, prognozirane temperature zraka kretat će se od prvog do šestog stepena, na nižim nadmorskim visinama Bosne od tri do sedam, dok će u Hercegovini biti od četiri do devet stepeni.