Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Šakom i kapom"

HT Mostar masovno dijelio otpremine, isplatili i do 40.000 KM po osobi?!

mito korupcija
FOTO: D. B.
Ilustracija

Otpremine su dobivale i mlađe osobe, kao i radnici koji nisu ni šest godina proveli u preduzeću. Revizori su osporili ovakav način vanrednog trošenja

HT Mostar, telekom koji je u većinskom vlasništvu Vlade Federacije BiH (50,1 posto), u protekloj godini podijelio je otpremnine u bruto iznosu od čak 2.594.447 KM. Ovakav način masovne isplate otpremina osporili su federalni revizori u svom najnovijem izvještaju o radu ovog telekoma.

Naime, menadžment HT Mostar, kako su naveli revizori, potpisao je sporazume o prestanku ugovora sa nizom osoba mlađe životne dobi, a koji su na osnovu otpremnina dobili značajna sredstva.

Prijavilo se 99 radnika

Tako je, prema revizorskom izvještaju, jedan zaposlenik dobio iznos od 15.000 KM nakon samo šest godina staža u ovom telekomu, dok je drugi dobio 20.000 KM iako je imao samo sedam godina staža u HT-u. Dvojica sa po 13 godina staža dobila su po 27.500 KM, a jedan sa 15 godina staža dobio 30.000 KM.

Inače, u 2023. godini, kako su konstatovali revizori, čak se 99 radnika ovog telekoma prijavilo za otpremnine, a uprava je konstatovala da ih 72 ispunilo uvijete i dobilo je saglasnost. U 2023. godine je izvršena isplata za čak 64 radnika. Maksimalan iznos otpremnine iznosio je 40.000 KM. Ovaj iznos dobilo je na desetine prijavljenih radnika.

Faksimil nalaza revizora za HT Mostar

Inače, menadžment HT-a je 15. marta 2023. donio usvojio Program otpremnina uz sporazumni prestanak ugovora o radu, a osnovni kriterij je da radnici imaju ugovor na neodređene vrijeme i da im je do ostvarivanja zakonskih uslova za penzija preostalo više od dvije godine.

Bez analize

-Navedeno je imalo za posljedicu vanredne troškove u poslovanju Društva, a da nije izvršena analiza njihove opravdanosti. Imajući u vidu da je Društvo u 2023. godini primilo u stalni radni odnos 22 zaposlenika, postavlja se pitanje opravdanosti zaključivanja sporazuma o prestanku ugovora – istaknuli su, između ostalog, federalni revizori.

Dodatno, u HT-u su isplatili i 285.624 KM u vidu otpremina za radnike koji su po sili zakona otišli u penziju.