Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potočari

Tabuti s posmrtnim ostacima 30 žrtava genocida preneseni do Musalle

Foto: Fena

Večeras će biti proučeni hatma-dova i tevhid za duše 30 žrtava genocida, počinjenog u julu 1995. godine na području Srebrenice

Tabuti s posmrtnim ostacima 30 novoidentificiranih žrtava genocida u Srebrenici izneseni su u večernjim satima iz prostora bivše Fabrike akumulatora u Potočarima do prostora Musalle u Memorijalnom centru Srebrenica.

Tabute su do Musalle na rukama prenijeli članovi porodica žrtava i sudionici ovogodišnjeg ‘Marša mira’.

Tabuti s posmrtnim ostacima srebreničkih žrtava spušteni su na zemlju, a porodice se opraštaju od svojih najmilijih prije nego sutra budu ispraćeni na vječni počinak i nađu konačni smiraj.

Večeras će biti proučeni hatma-dova i tevhid za duše 30 žrtava genocida, počinjenog u julu 1995. godine na području Srebrenice.

Kolektivna dženaza i ukop posmrtnih ostataka žrtava bit će obavljeni sutra, 11. jula u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je dječak Elvir Salčinović koji imao svega 15 godina kada je ubijen.

Ubijen je na području Baljkovice, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika 2001. godine.

Pored njega, ove godine će biti ukopani posmrtni ostaci još tri maloljetnika. Semir Đozić je u momentu smrti imao 17 godina. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2002. godine iz jedne od mnogobrojnih masovnih grobnica koje su otkrivene u Kamenici kod Zvornika.

Ove godine će biti ukopani i šesnaestogodišnji dječaci Mustafa Mekanić i Esed Klempić. Mustafini posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Ravnice – Glogova 2001. godine, dok su posmrtni ostaci Eseda pronađeni u masovnoj gorbnici u Kamenici 2001. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Nezir Muminović, koji je u momentu kada je ubijen imao 65 godina. On je u ljeto 1995. godine nestao na području Zvornika, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su još 2007. godine na području Kamenice.

Do sada je u Potočarima ukopana 6.721 žrtva genocida.