Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta reći...

Szijjarto poručio da je Dodik “regionalni lider stabilnosti”

Foto: Facebook

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u Budimpešti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Sastanku su prisustvovali i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Szijjarto.

Upravo je šef mađarske diplomatije na društvenim mrežama, vjerovali ili ne, napisao da je Dodik “regionalni lider stabilnosti”.

“Konsultacije sa Dodikom su uvijek korisne. Za uspješnu integraciju Zapadnog Balkana ne smijemo govoriti o Zapadnom Balkanu, već sa Zapadnim Balkanom – napisao je Szijjarto na Facebooku.

Za zemlju koja je relativno ozbiljna u evropskim krugovima, može se zaključiti da su ove izjave, blago rečeno, čudne.

Nazivati Dodika liderom stabilnosti, je u najmanju ruku, neozbiljno, obzirom kako politički djeluje predsjednik bh. entiteta RS. Ne pominjući tu svakako ni proces koji se vodi protiv Dodika pred Sudom BiH, zbog nepoštivanja odluka Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Kao što je poznato svima u regionu, osim eto Mađarskoj, Dodik godinama svojom politikom i retorikom narušava stabilnost BiH, koči euroatlantske integracije, remeti unutrašnje odnose, vrijeđa, negira genocid u Srebrenici, te podriva Dejtonski mirovni sporazum.

Poznato je da je Mađarska veliki zagovornik ne uvođenja EU sankcija Dodiku, smatrajući da će se time postići kontraefekat. Također, Mađarska je jedina zemlja, članica EU koja je na glasanju u Ujedinjenim nacijama glasala protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici, što dovoljno po sebi govori.