Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjedok odbrane Ratka Mladića pronađen mrtav u hotelskoj sobi

BiH

Dusan-Dunjic2604

Vještak odbrane u predmetu Tužilac protiv Ratka Mladića, Dušan Dunjić, koji je danas trebao da svjedoči u sudnici, pronađen je mrtav u hotelu u kojem je odsjeo.

Pronašli su ga službenik hotela i predstavnik Međunarodnog suda.

Odmah je obaviještena hitna služba, koja je potvrdila smrt Dunjića. Holandske vlasti sprovode istragu o njegovoj smrti.

Dunjić, stručnjak za sudsku medicinu iz Srbije, svjedočio je u više predmeta pred Međunarodnim sudom. Bio je vještak tužilaštva na suđenjima u predmetima Milan Milutinović i drugi, Vlastimir Đorđević i Ramush Haradinaj i drugi.

[yuzo_related]

Na suđenjima u predmetima Radovan Karadžić, Stanislav Galić, Dragoljub Kunarac i drugi i Vujadin Popović i drugi, Dunjić je svjedočio kao vještak odbrane.

Podsjetimo, iskaz svjedoka odbrane Ratka Mladića pred Haškim tribunalom prekinut je ubrzo nakon početka rasprave, a u nastavku poslije pauze optuženi nije bio u sudnici.

Poslije dva pitanja koje je tužilac jutros postavio svjedoku Draganu Kijcu, sjednica je, na zahtjev Mladićevog branioca Branka Lukića, bila zatvorena za javnost. Kada je, poslije desetak minuta otvorena, predsjedavajući sudija Alphons Orie prekinuo je zasjedanje zbog “nepredviđenih okolnosti”.

Koje su to okolnosti, sudija nije saopštio ni kada je poslije dva sata zasjedanje nastavljeno razmatranjem proceduralnih pitanja.

Mladića nije bilo u sudnici, a njegov branilac je Lukić rekao da se optuženi odrekao prava da prisustvuje nastavku procesa.

Poslije administrativne rasprave, sudija Orie je nastavak suđenja generalu Mladiću zakazao za ponedjeljak, 26. oktobar.