Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sud bih

Sutra izricanje prvostepene presude u predmetu Borislav Paravac i ostali 

borislav paravac
FOTO: Detektor.ba
Borislav Paravac

U ovom predmetu ranije je prvooptuženi bio Milan Ninković, nekadašnji član Kriznog štaba u Doboju, ali je postupak protiv njega razdvojen zbog bolesti

Sud Bosne i Hercegovine će u utorak, 6. augusta u 9.00 sati u sudnici 4, izreći prvostepenu presudu u predmetu Borislav Paravac i ostali. 

Optuženi Borislav Paravac, Andrija Bjelošević i Milan Savić se terete da su počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti, saopćeno je iz Suda BiH.

U optužnici se navodi da su, u periodu od najkasnije 3. maja 1992. do kraja 1993. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog na civilno bošnjačko i hrvatsko stanovništvo na području općina Doboj i Teslić, optuženi Borislav Paravac, u svojstvu predsjednika Kriznog štaba Srpske općine Doboj, optuženi Andrija Bjelošević, u svojstvu načelnika Centra službi bezbjednosti Doboj MUP-a RS i istovremeno i člana Kriznog štaba Srpske općine Doboj, kao učesnici udruženog zločinačkog poduhvata izvršili progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva općina Doboj i Teslić.

Ubistva, prisilno preseljenje stanovništva, zatvaranje…

Oni su to učinili ubistvima, prisilnim preseljenjem stanovništva, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava, mučenjem, prisilnim nestankom osoba, napadom na civilno stanovništvo i naselja koji posljeduje smrću teškom tjelesnom ozljedom ili teškim narušenjem zdravlja, prisiljavanjem na prinudni rad, pljačkanje imovine stanovništva i uništavanjem kulturnih, vjerskih i historijskih spomenika i ustanova namijenjenih vjerskim ciljevima.

milan savic
FOTO: Detektor.ba
Milan Savić

Dalje se navodi da je optuženi Milan Savić, u svojstvu de iure pomoćnika načelnika, a de facto u svojstvu zamjenika načelnika CSB Doboj, znajući za takav napad i da njegove radnje čine dio tog napada s diskriminatorskom namjerom izvršio progon civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva Općine Teslić ubistvima, zatvaranjem i drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode, mučenjem i drugim nečovječnim djelima učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne tjelesne ili psihičke povrede.

U ovom predmetu ranije je prvooptuženi bio Milan Ninković, nekadašnji član Kriznog štaba u Doboju, ali je postupak protiv njega razdvojen zbog bolesti.