Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prognoza vremena

Suša će biti dugotrajna: BiH će uskoro pogoditi novi toplotni val

mostar vrucina vrijeme ljeto
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Pred nama je dugotrajan period sušnog, uglavnom sunčanog i postepeno sve toplijeg vremena

U Bosni i Hercegovini jutros je pretežno vedro vrijeme.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 942 hPa, za 2 hPa je viši od normalnog i lagano raste.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab u Hercegovini jugozapadni, a u Bosni sjeveroistočni. Dnevna temperatura zraka od 26 do 32, na jugu do 38 stepeni.

U Sarajevu sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Dnevna temperatura zraka oko 30 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Dugotrajna suša

Pred nama je dugotrajan period sušnog, uglavnom sunčanog i postepeno sve toplijeg vremena, javlja BHmeteo.

Narednih nekoliko dana uz prijatnije ljetne temperature, a zatim novi toplotni talas sa temperaturama preko 35 stepeni.

Ovakva situacija potrajala bi najmanje do oko sredine augusta.

Eventualna rjeđa pojava pljuskova u pojedinim danima, kao što je to bio slučaj jučer neće narušiti dojam suše, a na neke značajnije padavine moramo pričekati ili drugu polovinu augusta ili klimatološku jesen.

Prognoza FHMZ-a za naredne dane

U ponedjeljak jutro u većem dijelu zemlje sunčano. U ostatku dana prolazno naoblačenje. Vjetar slab u Hercegovini jugozapadni, a u Bosni sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 22, na jugu do 26, a dnevna od 27 do 32, na jugu do 37 stepeni.

U utorak u Bosni jutro umjereno do pretežno oblačno, uz postepeno razvedravanje. U jutarnjim satima kiša je moguća u sjevernim i istočnim područjima Bosne. U Hercegovini sunčano uz malu oblačnost. Vjetar slab do umjeren u Hercegovini jugozapadni, a u Bosni sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 15 do 22, na jugu do 26, a dnevna od 26 do 32, na jugu do 37 stepeni.

U srijedu sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne u zapadnim područjima Bosne su mogući lokalni pljuskovi. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 22, na jugu do 26, a dnevna od 28 do 34, na jugu do 38 stepeni.

U četvrtak sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne lokalni pljuskovi su mogući u Hercegovini, zapadnim i istočnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren u Hercegovini jugozapadni, a u Bosni sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 23, na jugu do 28, a dnevna od 30 do 36, na jugu do 39 stepeni.

Izvor: FHMZ