Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

HNK

Sud zabranio štrajk prosvjetara, nastava ipak počinje u ponedjeljak

Foto: Fena

Naglasila je kako je ova vlada socijalni partner svim sindikatima te kako su spremni razgovarati i realizirati sve ono što je u njihovoj mogućnosti, ali kako neće razgovarati „na principima ucjene i provokacija”

Općinski sud u Mostaru je odredio privremenu mjeru osiguranja u skladu s kojom generalni štrajk prosvjetnih radnika s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) nije zakonit, što znači da školska godina kreće u ponedjeljak, 9. septembra. Iako se sindikati i Vlada nisu uspjeli dogovoriti, iz Vlade su poručili kako su ”njihova vrata uvijek otvorena za razgovore, a sve radi dobrobiti učenika.”

Predsjednica Vlade HNK-a Marija Buhač je na press konferenciji u petak poručila kako ”na radost sve naše djece, školska godina kreće u ponedjeljak, 9. septembra, kako je i planirano“ te se osvrnula na čitav proces pregovora sa kantonalnim sindikatom prosvjetnih radnika.

-Od početka smo upozoravali kako je na snazi Kolektivni ugovor koji je važeći i da štrajk nije zakonit. Uprkos takvom našem stajalištu, par puta smo otvorili razgovore i održali sastanke kako bi smo zajednički našli put poboljšanja materijalnog statusa, ali i svih drugih uslova. Od samog početka smo imali zahtjev za usklađivanje toplog obroka, donijeli smo takvu odluku. Imali smo zahtjev za potpisivanje ugovora na neodređeno i 200 ugovora je odobreno, donijet je i pravilnik o mentoriranju i napredovanju, samo ga nismo usuglasili. Nakon 20 godina izrađen je i nacrt zakona o osnovnom školstvu i obrazovanju i niz drugih aktivnosti iz njihovog zahtjeva – nabrojila je predsjednica Vlade HNK-a.

Kako je kazala, nakon sjednice kantonalne Vlade u petak, 30. augusta, uvidjeli su kako se ima prostora poboljšati materijalni status prosvjetnih radnika te su im dali ponudu.

-Moj zaključak s tog sastanka je bio da, ukoliko takva ponuda ne bude prihvaćena u ponedjeljak, ću ja tražiti sudsku zaštitu. Sud ima zakonski rok pet dana odgovoriti na privremenu mjeru, a sve u zaštiti učenika ovog kantona. U ponedjeljak smo od sindikata dobili odgovor da je naša ponuda prihvatljiva, ali nedovoljna. Ponovno smo sjeli za pregovarački stol, a sindikat prosvjetnih radnika je tražio nešto dodatno za sebe. Mi smo im ponudili da povećanje od minimalno pet posto ide od 1. oktobra te da se nastavlja minimalno 5 post od 1. januara 2025. godine. Odgovor na takvu ponudu od sindikata nismo dobili do jučer, očito nadajući se da na taj način nećemo tražiti sudsku zaštitu i da ćemo prolongirati početak nastave. Imamo ishod kakav imamo i školska godina kreće 9. septembra – kazala je Buhač.

Naglasila je kako je ova vlada socijalni partner svim sindikatima te kako su spremni razgovarati i realizirati sve ono što je u njihovoj mogućnosti, ali kako neće razgovarati „na principima ucjene i provokacija.“

Kao dokaz njihovog rada na poboljšanju materijalnog statusa svih korisnika kantonalnog budžeta iz Vlade HNK-a su odlučili svima do kraja godine isplatiti jednokratnu pomoć u iznosu od 1.000 KM.

-To je mogućnost koja se otvorila i mi ćemo ju realizirati. Jednokratna pomoć ići će prema svim korisnicima budžeta, kojih je negdje oko 5.700, a riječ je o iznosu od gotovo šest miliona KM. Na sjednici održanoj u petak donijeli smo odluku o izradi hitnog tehničkog rebalansa, gdje bi smo završili dio vezan za jednokratnu pomoć, odnosno ovaj višak preraspodijelili za tu svrhu – rekla je Buhač.

Kantonalni ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta Adnan Velagić poručio je kako mu je drago što će učenici krenuti u ponedjeljak u školu, ali kako mu nije drago da je to odlučila sudska presuda.

-Nadao sam se da će sindikati prihvatiti ponudu vlade i da će prepoznati aktuelni trenutak i prekinuti generalni štrajk te krenuti u školu. Ministarstvo prosvjete, nauke,, kulture i sporta HNK-a će i dalje nastaviti da radi na izgradnji našeg školskog sistema, sve u cilju poboljšanja i materijalnog statusa zaposlenika u školama, kao i poboljšanja nastavnog procesa što je u interesu djece, roditelja i cjelokupnog društva – istaknuo je resorni ministar.

Potvrdio je kako će jedan od ciljeva Vlade HNK-a biti rad na zakonskim aktima i podaktima koji će pomoći u izgradnji boljeg obrazovnog sistema.

-Već imamo pripremljen zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju, kao i zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju. Osim toga, naša vrata sindikatima su uvijek otvorena za razgovore, a sve radi dobrobiti naše djece – zaključio je Velagić.