Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bpk

Sud u Goraždu poništio oduzimanje dozvole Američkom Sjeverozapad Univerzitetu

internacionalni univerzitet gorazde spin info
Foto: Spin-portal.info

Iz Američkog Sjeverozapad Univerziteta za zdravstvene nauke i tehnologije od ministarstva za obrazovanje traže da donese novo rješenje

Kantonalni sud u Goraždu poništio je rješenje Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde o oduzimanju dozvole za rad-licence, Američkom Sjeverozapad Univerzitetu za zdravstvene nauke i tehnologije, iz juna ove godine, a presudom je predmet vraćen ministarstvu na ponovno postupanje.

Američki Sjeverozapad Univerzitet za zdravstvene nauke i tehnologije (ANUHS/ASUZN) je pravni sljednik Internacionalnog Univerziteta Goražde koji je već mjesecima u fokusu pažnje bh. javnosti zbog istrage koja se vodi u vezi sa nezakonitim izdavanjem diploma.

-Dana 12.08.2024. godine Kantonalni sud u Goraždu donio je presudu kojom je poništio rješenje od 12.06.2024. godine, te predmet vratio Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosanskopodrinjskog kantona Goražde na ponovno rješavanje. Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde će u narednom periodu nastaviti poduzimati radnje shodno zakonskim propisima u pravcu u kojem je i do sada radilo – saopćili su iz resornog ministarstva.

Podsjetili su da je ministarstvo u periodu mart – april prošle godine na osnovu zahtjeva stranaka izvršilo vanredni inspekcijski nadzor nad radom visokoškolske ustanove American Northwest University of Health, Science and Techology/Američki Sjevero-zapad Univerzitet za zdravstvene nauke i tehnologije – tadašnji Internacionalni Univerzitet u Goraždu, te donijelo rješenje kojim je naloženo toj visokoškolskoj ustanovi da u roku od šest mjeseci otkloni utvrđene nedostatke.

Zabranjen upis studenata

Istim rješenjem zabranjen je i upis studenata na svim studijskim programima u periodu otklanjanja nedostataka i do momenta sticanja ponovne akreditacije.

-Nakon isteka roka od šest mjeseci analizom inspektora za obrazovanje resornog ministarstva, utvrđeno je da nisu otklonjeni svi nedostaci nakon čega je ministarstvo za obrazovanje, mlade nauku, kulturu i sport BPK uz traženje mišljenja i preporuke Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH u junu ove godine donijelo rješenje kojim je ovoj visokoškolskoj ustanovi oduzeta licenca te zabranjen rad – podsjetili su iz ministarstva. 

Iz Američkog Sjeverozapad Univerziteta za zdravstvene nauke i tehnologije od ministarstva za obrazovanje traže da donese novo rješenje, te bez odlaganja poduzme aktivnosti potrebne za nastavak postupka akreditacije tog univerziteta.