Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH: Predsjedništvo BiH pokazalo nerazumijevanje za naše potrebe

Sud Bosne i Hercegovine saopćio je danas da, “nakon što je Vijeće ministara BiH zauzelo negativan stav u odnosu na zahtjev Suda BiH za izdvajanje sredstava za popunjavanje njihovih kapaciteta, i Predsjedništvo BiH pokazalo je nerazumijevanje za stvarne potrebe toga suda”.

– Na ovaj je način država BiH našu instituciju dovela u tešku situaciju koja će imati pogubne posljedice kako za Sud, tako i za evropski put naše zemlje o kojem političari, ovih dana, vole govoriti, što je upravo i najveći paradoks – navodi se u saopćenju Suda BiH, povodom usvajanja Prijedloga budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2016. godinu na nedavno održanoj sjednici državnog Predsjedništva.

Iz Suda BiH podsjećaju da je na istoj sjednici, Predsjedništvo BiH donijelo zaključak da će do kraja januara 2016. godine podnijeti aplikaciju za članstvo u Evropsku uniju, nazivajući ovu odluku povjesnim iskorakom ka EU.

Dakle, ističu iz Suda BiH, deklarativno se svi zalažu za evropski put Bosne i Hercegovine, a u praksi je situacija potpuno drugačija.

– U svakoj modernoj evropskoj zemlji vladavina prava je imperativ bez kojeg sve ostalo gubi smisao. Najteže poglavlje u pregovorima s EU upravo je ono koje se odnosi na pravosuđe, sigurnost i temeljna ljudska prava, a u BiH je sve to dovedeno u pitanje neodgovornim odlukama Vijeća ministara i Predsjedništva BiH – smatraju u Sudu BiH.

U saopćenju se navodi da Sud BiH, ukoliko se usvoji ovakav budžet, “neće moći odgovoriti zahtjevima Tužilaštva BiH čiji se broj aktivnosti svakodnevno povećava, kao i broj tužilaca koji rade u ovoj instituciji”.

– Disproporcija u broju sudija i tužilaca toliko je velika da moramo upozoriti javnost, ali i domaće i međunarodne institucije, da Sud BiH neće biti u stanju procesuirati predmete iz svoje nadležnosti: terorizam, organizirani kriminal, korupcija, ratni zločini itd. – upozoravaju iz te institucije.

Posebno skreću pažnju zastupnicima i delegatima na činjenicu da su Prijedlogom budžeta za 2016. godinu značajna sredstva usmjerena na novo zapošljavanje u određenim agencijama za provedbu zakona, „što pozdravljamo, ali naglašavamo da je potrebno povesti računa o uspostavljanju balansa, kako se ne bi desilo da usljed nemogućnosti procesuiranja predmeta pred Sudom, rad tih agencija postane besmislen, a sredstva uzaludno potrošena“.

Iz Suda BiH ističu da agencije za provođenje zakona i Tužilaštvo BiH „ne mogu sami sebi biti svrha“.

– Neodgovarajuća kadrovska popunjenost, nemogućnost Suda da odgovori izazovima i na koncu procesuira učinioce krivičnih djela, dovodi u pitanje ukupna nastojanja u borbi protiv terorizma, koja preduzimaju agencije za provođenje zakona i Tužilaštvo BiH, jer sudski postupak i presuda tek daju mjerljiv stepen napretka u toj borbi – ističe se u saopćenju iz Suda BiH.

Stoga, Sud BiH apeluje na predstavnike zakonodavne vlasti u Parlamentarnoj skupštini BiH, da prilikom usvajanja budžeta za 2016. godinu uzmu u obzir “stvarni značaj adekvatnog broja sudija i stručnog sudskog osoblja u Sudu BiH, te da usmjere odgovarajuća finansijska sredstva u jačanje treće grane državne vlasti, kako bi doprinijeli ravnomjernom i uravnoteženom razvijanju državnih institucija”.

– Nesagledive štetne posljedice može imati glomazan izvršni aparat nasuprot skučenim sudskim kapacitetima, jer verifikacija postupaka izvršne vlasti, u okviru borbe protiv terorizma, nije moguća bez pravovremenog i valjanog sudskog procesuiranja – navedeno je u saopćenju Suda BiH.