Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH obnavlja postupak: Potpuno nevini bubnjar leži u zatvoru?

BiH

Zurahid Mujčinović

Zurahid Mujčinović iz Srebrenika osuđen je na osam godina zatvora zbog učestovanju u zlostavljanju 30-ak Srba koji su bili zatvoreni u pritvorskoj jedinici smještenoj u podrumskim prostorijama MZ Rapatnica u Srebreniku.

Iako je Zurahid već tri godine u zatvoru, ova priča je ponovo dospjela u javnost jer je Tužiteljstvo BiH priznalo pogrešku i zatražilo od Suda BiH obnovu postupka.

Poznavatelji ovog slučaja tvrde za RSE da je došlo do zamjene identiteta te da potpuno nevin čovjek služi kaznu.

Podsjećamo, protiv Zurahida Mujčinovića i Sulejmana Hrustića istodobno se prije nekoliko godina vodio jednak predmet za zločine, a iako su svjedočili isti svjedoci, braća Drago i Pero Đukić, te izvedeni potpuno isti dokazi, prvi je osuđen na osam godina, a drugi oslobođen.

Sinan Alić, predsjednik Fondacije “Istina, pravda, pomirenje” iz Tuzle, kaže da braća Đukić u trenutku mučenja nisu znali ko im to radi te da su naknadno tragali za počiniteljima, od kojih je jedan bio s govornom manom, pa su čuli za bubnjara iz Rapatnice i tako došli do Zurahida Mujčinovića zvanog Zoka, koji jest bio bubnjar, ali nikada nije svirao u Rapatnici.

– Otac je imao moždani udar nakon rata i dobio je govornu manu. Mi smo donijeli svu medicinsku dokumentaciju koja to i dokazuje, kaže Zurahidov sin Dalibor Mujčinović, dodajući kako je kroz torture u ljeto 1992. prošao i Lazar Stanišić koji se ne sjeća njegova oca, ali on kao svjedok nikada nije pozvan u ovom predmetu.

Cijeli ovaj slučaj sada je dobio jednu drugu dimenziju. Sada se čeka završetak drugog postupka za iste zločine protiv ljudi koji su bili na ključnim dužnostima 1992. u Srebreniku. Mnogi od njih su i pred Sudom potvrdili da Mujčinović nije bio u to vrijeme u Rapatnici.

Konačno, ponovljeni postupak bi trebao pokazati o čemu se tu doista radilo.