Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ko je pogriješio

Struja poskupjela više od 10 posto? Lemeš: Neko će neovlašteno staviti u džep milion KM

brojilo struja
FOTO: Pixsell

Na pitanje koliko je sada poskupjela električna energija, prof. Lemeš je objasnio po računu na kojem se navodi obračun po staroj i novoj cijeni

Proizvodnja električne energije u Bosni i Hercegovini je u stalnom padu, dok se istovremeno uvoz povećava. Iako je bilo najavljeno poskupljenje od 10 posto, građani tvrde da je poskupljenje veće.

Profesor Politehničkog Fakulteta Univerziteta u Zenici Samir Lemeš, kazao je za N1 kako mu je bilo neobično kada je vidio novi račun za električnu energiju i tada je utvrdio da je povećana cijena veća od one odobrene. Kazao je kako poskupljenje za nižu i višu tarifu iznosi 23,3 posto.

“Cijena električne energije nije bila 10 posto nego preko 20 posto i kada uradite kalkulaciju vidite da je napravljena ozbiljna greška. Tragajući za informacijama kako je do toga došlo, našao samo Odluku FERK-a iz 2017. gdje je cijena 8,53pf za skuplju tarifu, u najnovijoj odluci iz jula ove godine povećana je na 18,75pf što je nelogičnost. Vidimo da mrežarina nije poskupila, ali kada se i to uzme u obzir i kada se sabere cijena električne enegije i mrežarine opet nije 10 posto kako stoji u odluci već je veće od 11 posto. To je milion KM godišnje. Neko će neovlašteno staviti u džep milion KM. Da li je greška FERK-a ili Elektroprivrede ne znam, neka utvrdi onaj ko je za to plaćen, ali nije u redu da od građana skrivamo informacije. Građani će izgleda iz svojih džepova plaćati loše poslovanje EPBiH i promašene hidroelektrane koje se ne grade i Blok 7. Umjesto da plate oni koji su glavni krivici – oni koji su donosili odluke”, rekao je prof. Lemeš za N1.

Na pitanje koliko je sada poskupjela električna energija, prof. Lemeš je objasnio po računu na kojem se navodi obračun po staroj i novoj cijeni.

“Kada pogledate staru cijenu koja iznosi 8,29 i uzmete novu cijenu 10,22 na to dodate još 8,55 koja je mrežarina, razliku podijelite sa starom cijenom i vidjet ćete da je to povećanje od 11 posto”, naveo je.

Pitanje je na koji način su došli do tih cijena i ko je na pravio grešku ili je poskupljenje veće nego što je najavljeno.

“Na prošlom računu mrežarina je bila ista kao i na novom računu. Ovdje smo dobili razdvojenu cijenu električne energije i mrežarine, ali za cijenu električne energije imate dva obračuna – ono što je bilo do 1. augusta i nakon”, naveo je.

Kazao je kako bi građani trebali podnijeti žalbu FERK-u, ali da ne očekuju previše. Građanima je uputio apel:

“Ne dajte da vas varaju, ne dajte da vam lažu. Provjerite svaki put kada provjerite račun.”