Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

transparency international

Stranke u BiH uveliko vode izbornu kampanju otvoreno kršeći zakonske zabrane

izbori birački listići
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Lokalni izbori u BiH raspisani su za 6. oktobra a iz TI-ja su potvrdili kako su već sada registrirali i prijavili pedesetak slučajeva preuranjene kampanje.

Izmjene izbornog zakona BiH što ih je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt nisu spriječile manipulacije i zloporabe za kojima političke stranke u toj zemlji posežu u predizbornom razdoblju zlorabeći javne resurse, upozorili su u srijedu iz ogranka Transparency Internationala za BiH.

Tehničkim izmjenama izbornog zakona što ih je u martu nametnuo Schmidt nastojeći zaštititi integritet izbornog procesa uz ostalo je postalo kažnjivo voditi prijevremenu kampanju a razdoblje u kojemu je to dopušteno ograničeno je na mjesec dana prije izbora.

Lokalni izbori u BiH raspisani su za 6. oktobra a iz TI-ja su potvrdili kako su već sada registrirali i prijavili pedesetak slučajeva preuranjene kampanje.

“Tempiranje i otvaranje javnih radova pred izbore i podjela jednokratnih novčanih pomoći građanima i dalje su dominantan oblik ponašanja izabranih dužnosnika”, stoji u izvještaju TI-a u kojemu dodaju kako su dužnosnici na različitim razinama vlasti podijelili 15 miliona eura kroz jednokratne pomoći građanima samo u proteklih mjesec dana.

Potkupljivanje penzionera

Građanima vlasti tako mimo ranije usvojenih finansijskih planova dijele simbolične jednokratne pomoći od 50 ili 100 KM a penzionerima nude besplatne izlete te priređuju koncerte na kojima promoviraju stranačke kandidate za predstojeće izbore.

Na temelju prijava TI-a Centralna izborna komisija (CIK) do sada je izrekla 11 kaznenih mjera.

No političke stranke su, zbog zakonskih odredbi, mogli sankcionirati s tek nešto više od 40 hiljada KM.

“TI BiH već dugo ukazuje na to da zloupotrebom javnih resursa daju neprimjerenu prednost pojedinim kandidatima na izborima, ali vlasti godinama nisu imale sluha da kroz izmjene zakonske regulative ovu pojavu primjereno sankcioniraju”.

Posljednjim izmjenama koje je nametnuo visoki predstavnik uvedene su nove odredbe koje se tiču ponašanja stranaka i zvaničnika u predizbornom razdoblju i zloporabe javnih resursa, ali zbog različitih tumačenja samih odredbi i nespremnosti da se te pojave sankcioniraju zlouporaba resursa i dalje ostaje dominantno obilježje kampanje”, navode iz TI BiH.