Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stiglo je ljeto

Stiže nam prvi toplotni talas ove godine, temperature rastu do 35 stepena

ljeto split bacvice vrucija toplotni talas
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
Ljetni ugođaj na splitskim Bačvicama

U Bosni i Hercegovini danas će biti pretežno sunčano vrijeme sa temperaturom vazduha do 33 stepena

Hrvatski meteorološki zavod je izdao prvo ovogodišnje upozorenje za toplotni talas, i to za područje cijele Hrvatske. Porast temperatura osjetit će se i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Žuto upozorenje u Hrvatskoj (što znači da je opasnost za toplinski val umjerena) izdano je za četvrtak. Krajem sedmice očekuje se promjena vremena, ali samo kratkotrajna, pa bi na to oni koji eventualno planiraju skoknuti do mora trebali obratiti pažnju.

Na prave ljetne temperature treba se pripremiti i u Bosni i Hercegovini. One počinju već od danas.

U Bosni i Hercegovini danas će biti pretežno sunčano vrijeme sa temperaturom vazduha do 33 stepena.

Popodne, uslijed dnevnog razvoja oblačnosti, ponegdje će u centralnim predjelima i na istoku biti uslova za kratkotrajnu kišu.

Vjetar će biti slab, zapadnog i jugozapadnog smjera, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Jutarnja temperatura vazduha bit će od 12 do 19, a najviša dnevna od 28 do 33 stepena.

Progoza za naredne dane

U utorak biti sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Razvojem oblačnosti, ponegdje u istočnim područjima moguć je i kratkotrajni pljusak. Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 17, na jugu zemlje do 20, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 34 stepena.

U srijedu ponovo sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 20, na jugu zemlje do 22, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 35 stupnja.

I u četvrtak će biti sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Razvojem oblačnosti, ponegdje u centralnim i zapadnim područjima moguć je i kratkotrajni pljusak. Vjetar slab zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 22, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 36 stepena.