Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prognoza vremena

Stiže kraj padavina i vraćaju nam se visoke temperature: “Opet će se moći kupati”

mostar vrucina vrijeme ljeto
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), najavio je povratak visokih temperatura

U BiH će danas biti pretežno oblačno sa slabom kišom, a više padavina očekuje se u jutarnjim satima na sjeveru i sjeveroistoku.

U Hercegovini će biti suvo uz smjenu sunca i oblaka, ponegdje uz prolaznu kišu.

Vjetar će biti slab do umjeren, sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Jutarnja temperatura vazduha biće od šest do 11, na jugu do 13, a najviša dnevna od 10 do 15, na jugu do 22 stepena.

Stiže zatopljenje

Kako javlja BHmeteo, od utorka postepeno toplije vrijeme i povratak temperatura u granice prosjeka za septembar, naročito prema trećoj dekadi mjeseca.

Nije riječ o vrućini kako je to bila praksa najaviti u ranijim mjesecima, već ugodna toplina uz svježa jutra. Značajnije stabilizacije vremena nema u planu, pa bi povremeno ali više lokalno padavina bilo i u nastavku mjeseca.

Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), najavio je povratak visokih temperatura.

-Maksimalne vrijednosti temperatura koje se očekuju će biti ispod prosjeka i biće dosta hladno i svježe sa češćim padavinama. Nakon 18. rastu temperature čak do 26 stepeni. Nismo se još pozdravili s lijepim vremenom.

Većina priželjkuje tipičnu jesen u BiH, prognozni modeli koji se bave sezonskom prognozom pokazuju da će ova jesen ići u trendu natrposječno visokih temperatura.

Biće to u globalu toplija jesen nego je uobičajeno, a padavine ispod prosijeka, istakao je Krajinović za televiziju N1 i dodao: “Od 18. oni hrabriji moći će se kupati.”

Prognoza za naredne dane

U utorak umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Rijetko može pasti malo kiše. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10°C, na jugu zemlje do 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 18°C, na jugu zemlje od 21 do 24°C.

U srijedu pretežno oblačno vrijeme, uglavnom sa slabom kišom ili lokalnim pljuskom. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 11°C, na jugu zemlje do 15°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 20°C, na jugu zemlje do 23°C.

U četvrtak pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C, na jugu zemlje do 16°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20°C, na jugu zemlje do 23°C.

U petak umjereno do pretežno oblačno vrijeme, povremeno sa lokalnim pljuskovima. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C, na jugu zemlje do 15°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20°C, na jugu zemlje do 24°C.