Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tender "na obraz"?

Stevandić želi obnoviti toalete u zgradi NSRS, garancija nije potrebna?!

Foto: Pixsell

Potencijalnom izvođaču radova ne treba garancija za ponudu niti za izvršenje ugovora, a ne mora dokazati ni ekonomsku sposobnost

Narodna skupština RS-a na čijem čelu je Nenad Stevandić raspisala je tender za rekonstrukciju muškog i ženskog toaleta u zgradi ove institucije. Za ovaj posao spremni su platiti 49.000 KM bez PDV-a.

Prema podacima i obavještenja o nabavci zainteresovane firme mogu preuzeti tendersku dokumentaciju do 26. avgusta. Međutim, u ovom obavještenju ima i nekoliko vrlo čudnih stavki kada su u pitanju javne nabavke.

Tako u ovom aktu stoji da se od potencijalnog izvođača radova ne traži garancija za ponudu, niti se, što je još zanimljivije, traži garancija za izvršenje ugovora. Nadalje, od budućeg izvođača radova ne zahtijeva se ni ekonomska niti profesionalna sposobnost.

A da čitava stvar bude još interesantnija, izvođenje radova, kako je navedeno, nije ograničeno za određenu profesiju.

Ukoliko se navedene stavke obavještenja o javnoj nabavci uzmu u obzir, postavlja se pitanje da li će se muški i ženski toalet u NSRS obnavljati na nekoj prijateljskoj osnovi ili narodski rečeno „na obraz“.

Inače, planirani postupak je konkurentski zahtjev, a kriterij za dodjelu ugovora je: najniža cijena. U samom konkurentskom zahtjevu ugovorni organ uspostavlja svoje zahtjeve na osnovu kojih se utvrđuje da li je ponuda nekog ponuđača prihvatljiva ili ne.

Kada je riječ o garancijama, u Zakonu o javnim nabavkama stoji da ugovorni organ može zahtijevati da se ponuda garantuje odgovarajućom garancijom za ozbiljnost ponude.

Garancija za ozbiljnost ponude ne može se zahtijevati ukoliko je vrijednost nabavke manja od 100.000 KM.