Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kampanja u toku

Staša Košarac dijelio novac iz budžeta, iskoristio je „diskreciono pravo“

Staša Košarac
Foto: Harun Muminović/ FENA
Staša Košarac

Državni ministar zahvatio je iz državne tekuće rezerve ukupno 47.500 KM. Novac je otišao u opštine širom RS-a

Funkcioneri koji su vlasti, od lokalnog pa sve do državnog nivoa, dok traju izborne kampanje, imaju niz mogućnosti za podjelu sredstava potencijalnim biračima i to baš sredinama odakle očekuju glasove za svoje stranke ili kandidate, a da to u konačnici bude pokriveno „papirima“. 

Odnosno da, de jure, ova podjela sredstava bude u skladu sa njihovim ingerencijama, „obavezama“ ili „dužnostima“. Koga briga za ono što je ustvari bilo de facto.

Ukupno 11 odluka

Fokus donosi upravo takav jedan primjer, a objavljen je u jučerašnjem broju Službenog glasnika BiH. Aktuelni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i funkcioner SNSD-a Staša Košarac, naime, bilo je posebno „široke ruke“ te je, koristeći svoje diskreciono pravo, podijelio 47.500 KM iz državnog budžeta. Novac je otišao u niz opština na području RS-a.

Objavljeno je, naime, 11 odluka kojima se Košarcu, koji je i zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, odobrava interventno korištenje tekuće rezerve Budžeta Institucija po raznim osnovama.

Tako je iznos od 3.500 KM doznačen Draganu Stanišiću iz Pala, u vidu jednokratne finansijske pomoći za liječenje njegovog sina, dok je 3.500 KM otišlo Asocijaciji mladih i studenata Srebrenice i Skelana “SPONA”, u vidu jednokratne finansijske pomoći za podršku projektu “Susreti mladih u ruralnim područjima opštine Srebrenica”.

Po istoj osnovi 3.000 KM otišlo je Košarkaškom klubu “Jahorina” Pale, u vidu jednokratne finansijske pomoći za podršku daljem radu, a 10.000 KM Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini lukavičkoj u Lukavici, u vidu jednokratne finansijske pomoći za izgradnju Sabornog hrama Hrista Spasitelja u Istočnom Sarajevu.

Iznos od 2.000 KM pripao je Gradskoj organizacija slijepih i slabovidnih Istočno Sarajevo, u vidu jednokratne finansijske pomoći za rad organizacije, dok je 3.000 KM pripalo Udruženju građana Boračka organizacija “9 januar” Šekovići, u vidu jednokratne finansijske pomoći.

Odobreno je i 3.000 KM, Udruženju porodica sa četvoro i više djece “Djeca su nam budućnost” u vidu jednokratne finansijske pomoći za podršku realizaciji programskih aktivnosti u 2024. godini, a 5.000 KM, Judo klubu Randori iz Istočnog Sarajeva u vidu jednokratne finansijske pomoći za realizaciju programskih aktivnosti.

Šta kaže instrukcija?

Iznos od 2.500 KM otišao je Društvu dobrovoljnih davalaca krvi “Stara Hercegovina” Višegrad, u vidu jednokratne finansijske pomoći, dok je 10.000 KM doznačeno Srpskoj pravoslavnoj opštini Andrićgradskoj Višegrad u vidu jednokratne financijske pomoći za “podršku završetku izgradnje hrama Svetog Velikomučenika Lazara”.

jedna od odluka Stase Kosarca o intervenciji iz budzeta 2
FOTO: Faksimil
Jedna od odluka Staše Košarca o intervenciji iz budzeta

U konačnici 2.000 KM doznačeno je Udruženju dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije Istočno Sarajevo u vidu jednokratne finansijske pomoći za podršku u radu udruženja.

Prema instrukciji Ministarstva finansija BiH zamjenici predsjedavajuće Vijeća ministara imaju pravo na interventno korištenje tekuće reserve u godišnjem iznosu od po 180.000 KM.