Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zavirili smo u Nacrt kodeksa

Šta zastupnici ne smiju odijevati: Žive boje, dekolte, gola leđa, otvoreni prsti…

Foto: Harun Muminović/FENA
Ilustracija

Opozicioni zastupnici osvrnuli su se i na odredbe o težim povredama kodeksa, među kojima je „konzumiranje alkohola ili hrane u sali u kojoj se održava sjednica“. U šaljivom tonu su pitali da li to znači da ispred sale mogu piti

Pred Predstavničkim domom Federalnog parlamenta nedavno se našao Nacrt kodeksa ponašanja zastupnika. Većina opozicionih zatražila je da se materijal povuče iz procedure i izradi novi jer je ovaj, kako su ocijenili, „nepopravljiv“. Međutim, Nacrt je podržan i upućen u javnu raspravu, nakon čega će biti sačinjen u formi prijedloga.

Bilo je mnogo primjedbi i komentara, a najviše pažnje izazvali su dijelovi koji se odnose na ograničenje upotrebe mobitela, zabranu čitanja novina i knjiga, odijevanje, komuniciranje s medijima, konzumiranje alkohola… Opozicionari su, pored ostalog, istaknuli da je suvišan član o zabrani korupcije jer je sankcioniranje takvih radnji zadatak pravosudnih institucija, a ne Etičke komisije.

Bez surfanja i čitanja knjiga

„Zavirili“ smo u ovaj dokument i izdvojit ćemo nekoliko dijelova, s tim da nije isključeno da će tekst doživjeti izmjene prije ponovnog stavljanja u proceduru. Dakle, pravilima ponašanja zastupnicima se nalaže da „ne koriste riječi i izraze koji mogu vrijeđati ili omalovažavati drugoga, izraze ili njihove sinonime koji vrijeđaju ljudsko dostojanstvo i podstiču mržnju, netoleranciju i nasilje“. Da ne prekidaju govornika niti na drugi način narušavaju tok sjednice, koji treba biti usmjeren na temu o kojoj se raspravlja. Da ne razgovaraju, osim ako je neophodno, te da ne koriste računare, mobilne telefone niti druge prenosne elektronske uređaje na način kojim se ometa tok sjednice.

-Korištenje mobilnog telefona. Znači li to da će mi neko uputiti prijavu ako koristim laptop ili mobitel, a ne dobijam pisani materijal za sjednicu – upitao je jedan od zastupnika.

-Čitanje knjiga, novina i publikacija koje nisu u skladu sa parlamentarnim dužnostima. Da li će neko iz rukovodstva Doma doći do naših klupa i gledati koju knjiigu ili novine čitamo. Pa i Poslovnik je neka forma publikacije. To je, dakle, prvi nonsens koji treba brisati – rekao je drugi.

Opozicioni zastupnici osvrnuli su se i na odredbe o težim povredama kodeksa, među kojima je „konzumiranje alkohola ili hrane u sali u kojoj se održava sjednica“. U šaljivom tonu su pitali da li to znači da ispred sale mogu piti.

Neprikladno i neuredno odijevanje na sjednicama, te na drugim mjestima na kojima zastupnici učestvuju kao predstavnici Parlamenta FBiH, uvršteno je u lakše povrede. Iako postoje nepisana pravila, pa bi zastupnici i sami trebali znati koja je odjeća dostojna takve institucije, ipak, ništa nije prepušteno slučaju.

Sankcije „kamilica“

-Neprikladnom odjećom smatra se naročito: za muškarce – kratke pantalone ili druge pantalone čija je dužina u stojećem stavu iznad članaka, bluza/majica koja nema kragnu i rukave ili je neubičajeno živih boja, te obuća otvorenih prstiju. Za žene – previše otvoren vratni izrez bluze/majice i/ili bluza sa vidljivim leđima i bez rukava, suknja ili pantalone čija je dužina neprimjereno kratka, te neprimjerena obuća. Sportska odjeća, veća oznaka ili natpis na odjeći, simbol koji može biti uvredljiv ili iritantan po bilo kojem osnovu, nepokriven torzo, te nošenje kape u službenim prostorijama – navodi se u Nacrtu kodeksa.

O tome šta su „žive boje“ i koja je suknja neprimjereno kratka, u slučaju prijave odlučivat će Etička komisija. U svakom slučaju, zastupnici ne trebaju mnogo brinuti zbog eventualnih sankcija jer su one, kako reče jedan od opozicionih zastupnika, „kamilica“. Dakle, za nepoštivanje kodeksa mogu se izreći sljedeće mjere, a to su pisana opomena i javna pisana opomena s objavljivanjem na službenoj internetskoj stranici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Zid srama.

I na kraju još jednom da podsjetimo da je tekst kodeksa prihvaćen u formi nacrta i da će prijedlog biti sačinjen nakon okončanja javne rasprave.