Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Od 1. augusta

Šta u praksi znači najavljeni štrajk advokata u Bosni i Hercegovini

Foto: BHRT

Zbog neisplaćenih naknada za zastupanje po službenoj dužnosti, advokatske komore su jedinstvene. Idu u štrajk. Po službenoj dužnosti neće raditi pred Sudom Bosne i Hercegovine, ali i pred sudovima u Republici Srpskoj

Advokati u Bosni i Hercegovini od prvog avgusta stupaju u štrajk i neće zastupati klijente po službenoj dužnosti pred Sudom BiH, jer im za ovaj posao nisu isplaćene naknade. Traže, i izmjenu Тarifе o nagradama i naknadama, troškova za rad. Istovremeno, Ministarstvo pravde BiH najavljuje sastanke o ovom problemu. Šta, ovaj štrajk znači u praksi?

Advokat Branko Gudalo vodi pet predmeta pred Sudom Bosne i Hercegovine. Odnose se na ratne zločine. Objašnjava za BHRT da je pred ovim Sudom najviše takvih predmeta u kojima optužena lica zastupaju advokati po službenoj dužnosti. Godišnje njih 50.

-To su krivični postupci koji dugo traju. Tu nema nijednog klijenta odnosno optuženog koji izabere sebi advokata jer su to veoma skupi troškovi odbrane i zato Sud određuje advokate po službenoj dužnosti – kaže advokat Branko Gudalo.

Zbog neisplaćenih naknada za zastupanje po službenoj dužnosti, advokatske komore su jedinstvene. Idu u štrajk. Po službenoj dužnosti neće raditi pred Sudom Bosne i Hercegovine, ali i pred sudovima u Republici Srpskoj. Traže izmjenu tarifa, koja je donesena još prije 19 godina.

-Zašto stupamo u štrajk? Tražimo izmirenje оbaveza prema advokatima koji su bili postavljeni po službenoj dužnosti i prema advokatima koji su izdejstvovali oslobađajuće presude – kaže Vanja Lakić, članica Izvršnog odbora Advokatske komore RS.

-Odluke su donesena na skupštinama advokatskih komora i sada je na advokatima da odluče od 01.08. kako će postupiti ali moram da kažem da su odluke Skupštine obavezujuće i njihovo nepoštivanje predstavljaju teže povrede advokatske dužnosti – rekao je Bekir Gavrankapetanović, predsjednik Advokatske komore FBiH.

Ministarstva razumiju trenutnu situaciju u kojoj se nalaze advokati. Iz Ministarstva pravde Republike Srpske i Ministarstva pravde BiH poručuju da razmatraju zahtjeve advokatskih komora, ali da je za povećanje naknada potrebno dobiti dodatne saglasnosti.

-Odluka o povećavanju Tarife o nagradama i naknadi troškova za rad advokata kao i pitanje isplate za rad adokata u predmetima odbrane po službenoj dužnosti, će biti pažljivo razmotrena i provedena, kako bi se izbjegli negativni uticaji na građane i poslovnu zajednicu – saopćeno je iz Ministarstva pravde RS.

Ministarstvo pravde BiH je, pak, saopćilo da je razmotrilo zahtjev advokatskih komora Federacije BiH i Republike Spske te je zaključeno da bi prihvatanjem zahtjeva i uvrštavanjem predloženih izmjena u odluku došlo do značajnog povećanja naknada za advokate, što iziskuje dodatna finansijska sredstva za njeno provođenje u odnosu na isplate po važećoj odluci. Zbog toga je potrebno pribavljanje saglasnosti od Ministarstva finansija i trezora BiH za dodatna sredstva koja će biti izdvojena iz budžeta Bosne i Hercegovine u odnosu na sredstva koja se već izdvajaju za navedenu namjenu.

Advokati poručuju da se novac za naknade po službenoj dužnosti isplaćuje iz budžeta Bosne i Hercegovine odakle svoja primanja dobijaju i sudije i tužioci. Za jedne novca, kažu, ima, a za druge nema…