Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

OTKRIVAMO

Šta povezuje zgradu u Skenderpašinoj ulici i direktora Agencije za bankarstvo

FOTO: D. Begović/FBA/Fokus.ba

Fokus donosi informacije o povezanosti niza firmi u Skenderpašinoj 33 sa suprugom direktora Agencije za bankarstvo (FBA) Jasmina Mahmuzića. U istoj zgradi su i firme koje su dobile tendere od FBA

Fokusov istraživački tekst o dvije firme na istoj adresi u Sarajevu koje su s određenom vremenskom distancom dobivale tendere od Agencije za bankarstvo FBiH (FBA), a koje imaju istog direktora, prouzrokovao je mnoštvo reakcija, ali i novih informacija o povezanosti niza aktera u cijeloj ovoj priči.

Stoga smo odlučili detaljnije istražiti cijeli ovaj slučaj. U žiži cijele ove priče nalazi se stambeno-poslovna zgrada u ulici Skenderpašina na broju 33, u centru Sarajeva.

Odluka URŽ-a

Da podsjetimo, riječ je o firmama „Herman i partneri“ i „Pristop BH“ koje su osnovane u Sloveniji. Direktor im je Adi Korić, a obje su na adresi Skenderpašina 33 u Sarajevu. Kako smo objavili, Ured za razmatranje žalbi BiH 10. maja donio je rješenje kojim je poništio nezakonitu odluku Agencije za bankarstvo FBiH o izboru najpovoljnijeg ponuđača za usluge odnosa s javnošću i kriznog komuniciranja, a Agencija za bankarstvo je nakon teksta objavljenog na Fokusu, kao i odluke URŽ-a, 13. juna zvanično poništila postupak ove javne nabavke.

No, prema zvaničnim informacijama do kojih smo došli, ovo je samo vrh ledenog brijega o međusobnoj povezanosti niza aktera, a među njima i samog direktora Jasmina Mahmuzića.

jasmin mahmuzić
FOTO: FBA
Jasmin Mahmuzić

Naime, na istoj adresi, u Skenderpašinoj 33, je i firma „Tekton“ d.o.o. Sarajevo. Prema podacima iz Registra privrednih subjekata, osnivači ove firme su Tarik Balta i Amra Mahmuzić, koja je supruga Jasmina Mahmuzića, aktuelnog direktora Agencije za bankarstvo FBiH.

Podaci u vlasništvu firme Tekton: Bonitetna kuća Dun&Bradstreet

Iste podatke o vlasnicima firme „Tekton“ pruža i bonitetna kuća „Dun & Bradstreet“.

Ova firma je osnovana 8. decembra 2014, a prema podacima iz registra, Tarik Balta i Amra Mahmuzić vlasnici ove firme postaju 18. maja 2020. Prema podacima bonitetne kuće „Dun & Bradstreet“, ukupna aktiva ove firme 2021. godine iznosila je 12.490 KM, a 2023. ona je skočila na čak 1.215.310 KM. Međutim, lani ova firma nije imala neto dobiti, a prihodi su u odnosu na godinu ranije smanjeni za više od 132.000 KM.

Podaci Companywall o vlasničkoj strukturi firme Tekton

Ko je investitor?

Našem portalu je iz više izvora dostavljena informacija da se u istoj ovoj zgradi, dakle u Skenderpašinoj 33, nalazi i stan Amre Mahmuzić, a u Registru privrednih subjekata smo našli podatak o adresi Amre Mahmuzić, a to je Skenderpašina 33.

Podaci registra privrednih subjekata o adresi Amre Mahmuzić, Skenderpašina 33

Također, u istoj ovoj zgradi nalazi se i firma „CD Concept“. Prema podacima registra Akte, „CD Concept“ je u vlasništvu firme „Tekton“ (a koja je u vlasništvu Balte i Mahmuzić). U registru bonitetne kuće „Dun & Bradstreet“ navodi se podatak da je Tarik Balta direktor ove firme. Ova firma osnovana je 9. februara 2022. godine, a osnovni kapital iznosi 1.201.095 KM.

U registru bonitetne kuće „Dun & Bradstreet“ navodi se da je ukupni kapital 2022. godine iznosio tek 721 KM, da bi se u 2023. godini na čudan način popeo na skoro 1,2 miliona KM.

Podaci o firmi CD Concept u Skenderpašinoj 33: Direktor je Tarik Balta

Kada je riječ o Balti, on se, prema podacima bonitetne kuće „Dun & Bradstreet“, još uvijek vodi kao direktor firme „Panorama sole“ koja je investitor zgrade na adresi Skenderpašina 33. Prema podacima registra Akte, Balta se vodi kao bivši direktor ove firme.

Certfikat za zgradu Skenderpašina 33: Investitor Tarik Balta

Kontakt-telefon kao i e-mail koji je naveden u više registara, kao i na profilima na društvenim mrežama, nisu u funkciji pa nismo bili u mogućnosti dodatno provjeriti ovu informaciju.

No, o tome da se Balta dovodi u vezu sa zgradom na adresi Skenderpašina 33 i kao investitor govore i dokumenti iz ranijih godina, a između ostalog i certifikat Ministarstva prostornog uređenja KS za navedenu zgradu, gdje su upravo kao investitori navedeni Tarik Balta i „Panorama sole“. Na svojoj Facebook stranici, firma „Panorama sole“ objavljivala je fotografije navedene zgrade dok je u toku bila izgradnja ovog objekta. Inače, sjedište ove firme također je na adresi Skenderpašina 33.

Facebook stranica Panorama sole: Investitori zgrade Skenderpašina 33

Firme u Hrvatskoj

Amra Mahmuzić i Tarik Balta su i osnivači firme „Concept investment“ sa sjedištem u Trpnju (Hrvatska). Na stranici Sudskog registra Republike Hrvatske pronašli smo obilje informacija o ovoj firmi za koju je navedeno da se bavi poslovanjem nekretninama. Temeljni kapital firme je 2.640 eura, a društveni ugovori su potpisani u periodu od 17. novembra 2022. do 25. aprila prošle godine.

Podaci Sudskog registra RH o firmi Concept investment: Vlasnici Balta i Mahmuzić

Zanimljivo, u Sudskom registru RH je za Mahmuzić, kao i za Baltu, navedeno da su im adresa stanovanja u zgradi Skenderpašina 33 u Sarajevu! Prema finansijskim izvještajima koji se, također, mogu naći i u Sudskom registru RH, „Concept investment“ je u 2023. ostvario gubitak od 2.216 eura, pa je shodno tome Balta 29. februara ove godine potpisao i odluku o rasporedu gubitka za poslovnu 2023. godinu.

U bilješkama bilansa za 2023. godinu istaknuto je da je u spomenutu nekretninu u Trpnju investirano 547.960 eura. Bilješke bilansa, kako je vidljivo, potpisali su i Balta i Amra Mahmuzić.

No, nije ovo jedina Baltina firma u Hrvatskoj. Navedeni sudski registar otkriva da je on, zajedno s Goranom Brašnićem iz Rijeke, suosnivač firme „Promajna projekt“ sa sjedištem u Rijeci. Temeljni kapital ove firme čija je djelatnost gradnja stambenih i nestambenih zgrada je 2.500 eura.

Faksimil sudskog registra RH: Popis Baltinih firmi u Hrvatskoj

U nedostatku kontakt-podataka za Baltu, kao i za Amru Mahmuzić, Fokus je pisao na zvaničnu e-mail adresu firme „Concept investment“ čiji su vlasnici Balta i Mahmuzić. Također, pisali smo i na adresu firme „Panorama sole“ kako bi od Balte dobili određeni stav, kao i na adresu firme „Promajna projekt“ čiji je on, također, suvlasnik. No, odgovore do zaključena ovog teksta nismo dobili. Ukoliko ih dobijemo, naknadno ćemo ih objaviti.

Baltu smo, između ostalog, upitali u kakvim je odnosima s direktorom Agencije za bankarstvo FBiH Jasminom Mahmuzićem, s obzirom na vlasničke odnose u nizu firmi s njegovom suprugom, te da li je tačna informacija o zapošljavanju rodbine u Agenciji za bankarstvo FBiH. Dodatno, upitali smo i za komentar na informaciju da su dešavanja u zgradi u Skenderpašinoj 33 bili predmet interesovanja Agencije za istrage i zaštitu (SIPA). S druge strane, iz SIPA-e su za Fokus naveli kako ne mogu iznositi informacije o operativno-istražnim podacima.

Odgovor Jasmina Mahmuzića

Slična pitanja postavili smo i samom direktoru Agencije za bankarstvo FBiH Jasminu Mahmuziću. On je odgovorio.

-Ističem da su podaci koje navodite u odnosu na privredne subjekte u kojima moja supruga ima vlasničke udjele tačni i oni su javno dostupni u javnim registrima privrednih subjekata i putem interneta. U tom kontekstu, jasno je da ne postoji potreba „skrivanja” interesa ili udjela u privrednim društvima gdje je moja supruga suvlasnik i oni su u skladu sa zakonskim obavezama evidentirani kao povezana lica unutar Agencije – kaže se u odgovoru Mahmuzića za Fokus.

Kako je dalje naveo, “kada su u pitanju ostali podaci i utvrđivanje povezanosti lica na osnovu navodne povezanosti s licima koje poznajem ili na temelju adrese, dijela grada ili grada gdje se nalaze, osnova povezanosti u postupcima koje provodi Agencija, bilo da se radi o postupcima nabavki ili zapošljavanja, apsolutno ne postoji”.

– Agencija za bankarstvo FBiH posluje u skladu sa zakonskim okvirom koji osigurava transparentnost i nepristranost u procesu javnih nabavki. Svi postupci javnih nabavki koje provodimo prolaze procedure kako bi se osigurala zakonitost i fer konkurencija.

Što se tiče Vaših navoda o povezanostima, naglašavam da su sve poslovne odluke Agencije donošene isključivo na temelju profesionalnih kriterija i bez utjecaja bilo kakvih ličnih poznanstava i odnosa – istaknuo je Mahmuzić.

On je naveo da svi ponuđači u postupcima koje provodi Agencija prolaze kroz iste procese evaluacije, te se vrši odabir ponuđača na način koji garantuje najbolju razmjenu vrijednosti za novac kako je definisano Zakonom o javnim nabavkama.

– Odbacujem bilo kakve insinuacije o utjecaju poznanstva ili prijateljstva na odabir ponuđača u postupcima koje provodi Agencija. Agencija se uvijek vodi načelima profesionalnosti i zakonitosti u svom radu – zaključio je direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić.