Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

direktor cia-e u BiH

Šta je poručio Burns pa je Dodik danas izjavio da “secesija nikada nije bila politika RS”?

dodik burns predsjednistvo
Foto: Pixsell/Facebook

Dodik, koji je i sam na listi sankcija, u objavi na mreži X je rekao da je “borba protiv terorizma obaveza cjelokupnog slobodnog svijeta i u tom kontekstu je značajna posjeta direktora CIA gospodina Williama Burnsa BiH”.

Republika Srpska (RS) nikada nije sporila suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine (BiH) shodno Dejtonskom sporazumu i secesija nikada nije bila naša politika, izjavio je Milorad Dodik, predsjednik RS, jednog od dva bh. entiteta, dan nakon što je BiH posjetio direktor CIA William Burns.

Burns je 20. augusta bio u posjeti glavnom gradu BiH, Sarajevu, između ostalog i zbog zabrinjavajuće secesionističke retorike i djelovanje Dodika i Vlade RS, kako je jučer rekao zvaničnik Vlade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koji je tražio da ne bude imenovan.

Direktor američke Centralne obavještajne agencije se prilikom posjete sastao sa direktorom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, Almirom Džuvom, državnim šefom diplomatije, Elmedinom Konakovićem, kao i sa Predsjedništvom BiH.

Oglasio se Dodik

N sastanku je bila i Željka Cvijanović, koja se inače nalazi na listi sankcija Kancelarije za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija SAD.

Foto: Facebook/Denis Bećirović
Burns sa članovima Predsjedništva BiH i američkim ambasdorom Michaelom Murphyjem

Dodik, koji je i sam na listi sankcija, u objavi na mreži X je rekao da je “borba protiv terorizma obaveza cjelokupnog slobodnog svijeta i u tom kontekstu je značajna posjeta direktora CIA gospodina Williama Burnsa BiH”.

“Republika Srpska je posvećena toj borbi i pozdravlja svaku saradnju u toj oblasti”, kazao je Dodik.

Istakao je da RS ne vodi politiku secesije, ali da “ima pravo na političku borbu za svoj status, shodno slovu Dejtonskog sporazuma”.

“BiH je zajednica dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda, stoga ohrabruje stav gospodina Bernsa da odgovornost za funkcionisanje zemlje leži na svim etničkim zajednicama”, naveo je Dodik.

Izvještaj o prijetnjama

U martu ove godine, obavještajna zajednica u SAD je u svom godišnjem izvještaju o prijetnjama širom svijeta, u dijelu koji se tiče BiH apostrofirala ime Milorada Dodika.

“[Dodik] preuzima provokativne korake da bi neutralisao međunarodno nadgledanje u Bosni i Hercegovini i obezbijedio de fakto secesiju za Republiku Srpsku”, navodi se u ovom dokumentu.

Berns, nekadašnji diplomata i bivši ambasador u Rusiji je jedna od centralnih figura administracije američkog predsjednika Joea Bidena, te je i dio njegovog kabineta.

Na poziciju direktora CIA je imenovan u januaru 2021. godine, a nakon polaganja zakletve u martu te godine, postao je prvi karijerni diplomata na čelu američkih obavještajaca.

Šef obavještajaca SAD je posljednji put bio u posjeti BiH 2016. godine, kada je u Sarajevu bio tadašnji direktor CIA, John Brennan.