Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oprema za digitalizaciju

Šta je firma koja je stavljena na američku crnu listu isporučila Fortinom ministarstvu?

forto potpis ugovora sa Siriusom u januaru 2024.
Foto: Ministarstvo prometa i komunikacija BiH
S potpisivanja ugovora sa Siriusom u januaru 2024.

Hoće li biti daljeg poslovanja sa Siriusom iz Banje Luke. Ministarstvo smo upitali šta su do sada isporučili i zašto nema nadzornog organa

Nakon što je Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD sankcionisao (stavljanjem na crnu listu) firmu Sirius 2010 Banja Luka s kojom je Ministarstvo prometa i komunikacija BiH na čelu s ministrom Edinom Fortom 3. januara potpisao ugovor za nabavku opreme za digitlizaciju javnih servisa, postavilo se pitanje opstojnosti ovog ugovornog odnosa.

Fokus je postavio upit Ministarstvu prometa i komunikacija BiH da li je konzorcij Sirius 2010 Banja Luka – OIV Zagreb izvršio bilo kakvu isporuku opreme za digitalni prijenos i emitiranje za Projekat digitalizacije Javnih RTV servisa u BiH od potpisivanja ugovora 3.1.2024 do 21.6.2024 (zaključno s ovim datumom). 

Realizacija ugovora

– U skladu sa Ugovorom do sada su isporučena i preuzeta dva segmenta opreme od strane komisije za nadzor nad realizacijom Ugovora, i to: oprema za informativno-tehničke centre, te IP telefonija za predajničke lokacije sa posadom i ITC centre. Oprema kontinuirano pristiže i po kompletiranju svakog od pojedinačnih segmenata opreme nadležna komisija za nadzor nad realizacijom ugovora vrši pregled i prijem opreme segment po segment. Planirano je da kompletna oprema predviđena nabavkom bude isporučena do sredine jula, što bi bilo otprilike mjesec i po prije definiranog roka – naveli su iz ovog ministarstva za Fokus.

Inače, iz Ambasade SAD u BiH nedavno su za Fokus izjavili kako “postoje veoma ozbiljni rizici koji se vežu za poslovanje sa sankcionisanim fizičkim i pravnim osobama”.

Nakon toga, ministar Forto je u izjavi za BHRT izjavio mu ne pada napamet kršiti američke sankcije.

Razotkrivanje afere

Ministarstvo smo upitali i da li je tačna informacija da za ovaj projekat nema nadzora odnosno nema nadzornog organa s obzirom da nije raspisana javna nabavka za ovaj posao.

 -Imajući u vidu da se ovdje radi o nabavci roba Ministarstvo je formiralo stručnu komisiju za praćenje realizacije Ugovora, kako je to Ugovorom i predviđeno. Komisiju čine predstavnici Ministarstva i stručna lica sva tri Javna RTV servisa u BiH. Ugovorom je definirano kada i pod kojim uvjetima se potpisuje zapisnik o prijemu opreme, testiranjima opreme na lokacijama, te puštanju i preuzimanju kompletnog sistema u rad koji se u ovom slučaju nabavlja po „principu ključ u ruke“ – bio je odgovor iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Podsjetimo, Fokus je u nizu tekstova razotkrio ovu aferu odnosno niz nezakonitosti te koruptivno djelovanje koji su pratili sam tenderski postupak.

Također, razotkrili smo i sumnjivo postupanje Ureda za razmatranje žalbi BiH u ovom procesu koji je kršio vlastite rokove i koji je čekao da jedna od firmi iz konzorcija koji se žalio odustane od žalbe, te da odbaci žalbu na tender bez ulaženja u njen meritum. Kako smo objavili, dok je trajao tender, Vijeće ministara BiH je odobrilo dodatnih 63.000 KM kako bi se mogla prihvatiti unaprijed dogovorena ponuda konzorcija Sirius 2020 – OIV.