Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srđan Amidžić

Šta će mu biti prioriteti: Budući ministar finansija BiH odgovarao na pitanja Komisije

amidzic komisija
Foto: BHRT

Sa sedam glasova za i jednim glasom protiv, Aide Buričlija iz BHI KF, potvrđena je Amidžićeva kandidatura

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine dala je na današnjoj sjednici preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića za obavljanje dužnosti ministra finansija i trezora BiH.

Sa sedam glasova za i jednim glasom protiv, Aide Buričlija iz BHI KF, potvrđena je Amidžićeva kandidatura.

Komisija je dala i preporuku za potvrđivanje ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staše Košarca na mjesto zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara Borjane Krišto.

Amidžićevi prioriteti

Kandidat za ministra finansija i trezora u Vijeća ministara Srđan Amidžić odgovarajući na pitanje člana Komisije Sabine Čudić, istakao je da će mu jedan od prioriteta u radu na početku mandata, ukoliko bude izabran, biti vezan za administrativne takse.

On je naveo i da će se boriti da se struktura potrošnje pomjeri ka investicijama, te da se smanji javna potrošnja, ukoliko to bude moguće.

Na pitanje člana Komisije Saše Magazinovića o naplati PDV-a, Amidžić se osvrnuo na pitanje diferencirane stope PDV-a, kazavši da nije upoznat sa projekcijama.

“Još nisam upoznat s projekcijama, tako da ne znam koliko Bosna i Hercegovina to može finansijski ispratiti, ali to su dobre ideje”, rekao je između ostalog Amidžić.

Zbog kasnijeg početka sjednice ove komisije, sjednica Predstavničkog doma koja je bila zakazana za 12.00 sati, počeće kasnije.