Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon čitanja optužnice

Spojeni predmeti bivše sutkinje Lejle Fazlagić-Pašić s Delimustafićem i ostalima

Lejla Fazlagić Pašić
FOTO: CIN
Lejla Fazlagić Pašić

Ročište po spojenim optužnicama još nije zakazano.

Nakon čitanja optužnice protiv bivše sutkinje sarajevskog Općinskog suda Lejle Fazlagić-Pašić, koja se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlasti, pranje novca, krivotvorenje isprave i prevare, njen predmet je spojen s predmetom Alije Delimustafića i ostalih optuženih za organizovani kriminal i druga krivična djela.

Predmet na Općinskog suda u Sarajevu

Na ročištu u predmetu protiv bivše sutkinje Općinskog suda u Sarajevu Lejle Fazlagić-Pašić, kantonalni tužilac Marko Močević pročitao je optužnicu prema kojoj je u periodu od 2014. do 2016. godine iskoristila službeni položaj i omogućila fingirane parnične postupke, te nezakonito sticanje nekretnina na području Kantona Sarajevo, javlja Detektor. 

Kako je navedeno, bivša sutkinja je od početka 2011. do kraja 2016. godine, kao član, “pripremala, poduzimala i omogućavala dogovorene radnje izvršenja krivičnih djela s članovima grupe za organizovani kriminal“.

Fazlagić-Pašić je, na osnovu fingiranih parničnih postupaka i nezakonitih presuda koje je donosila, omogućavala upis u prava vlasništva nad nekretninama te omogućavala drugima i pribavljala imovinu, iako je bila svjesna krivičnog djela, navodi se u optužnici.

Prema optužnici, koja je ranije podignuta za zloupotrebu položaja ili ovlasti, pranje novca, krivotvorenje isprave i prevare u periodu od 2009. do 2016., Fazlagić-Pašić je 2012. godine naredila formiranje novih spisa i suprotno Pravilniku o sistemu za automatsko upravljanje predmetima u sudovima (CMS) raspodijelila predmete i u dogovorima s članovima grupe omogućila nezakonito sticanje nekretninama članovima organizovane grupe, na čelu koje je bio optuženi Alija Delimustafić, a čiji članovi su optuženi za nezakonito knjiženje i preprodaju nekretnina te druga krivična djela.

Organizovani kriminal, preprodaja nekretnina…

Nakon čitanja optužnice, na prijedlog Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, predmet je spojen s predmetom u krivičnom postupku protiv Alije Delimustafića i ostalih. Sutkinja Fazlagić-Pašić se ponovo izjasnila da nije kriva, a tužilac Kantonalnog tužilaštva je rekao da će ispitivanjem 169 svjedoka, 12 vještaka i izvođenjem nekoliko hiljada materijalnih dokaza Tužilaštvo KS-a dokazati krivicu.

U julu 2024. godine je, nakon više od šest godina od potvrđivanja, sarajevsko Kantonalno tužilaštvo završilo s čitanjem optužnice protiv Alije Delimustafića i ostalih koji se terete za organizovani kriminal, nezakonito knjiženje, preprodaju nekretnina i druga krivična djela.

Pored Delimustafića, u ovom predmetu su optuženi Izet Musić, Zoran Lončar, Emir Karača, Elvira Kreho, Džemal Karić, Lejla Cerić, Suada Hadžić, Edina Mutevelić, Kemo Kapur, Enver Delimustafić, Samira Skorupan, Sead Hadžić, Zaim Spahović, Hamdija Habul i Ševala Arnautović, te nekoliko pravnih lica.

Ročište po spojenim optužnicama još nije zakazano.