Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Špirić: Naopak cilj spajanja parlamentarnih i lokalnih izbora u BiH

BiH

spiric

Ne znam kakav će biti stav SNSD o spajanju parlamentarnih i lokalnih izbora, ali je naopak cilj ideje iznesene jučer u Sarajevu, da se sruši SNSD, izjavio je Nikola Špirić, potpredsjednik SNSD i poslanik ove stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Govoreći o sastanku koji su organizovali članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović, koji je i lider SDA i Dragan Čović, koji je i predsjednik HDZ-a BiH, a kojem su, između ostalih, prisustvovali predsjednik SDS-a Vukota Govedarica, PDP-a Branislav Borenović, poručio je predstavnicima Saveza za promjene da će i 2018. godine izgubiti na izborima.

Špirić je danas u Banjaluci rekao i da SNSD nakon provedenih lokalnih izbora žalosti što se nastavlja sa starom preksom da u ime Srba postoje dvije dijametralno suprotne politike, jednu koje vode zvanične institucije RS u Banjaluci i drugu “izdajničku koju vode predstavnici Srba u vlasti Bosne i Hercegovine oličene u Savezu za promjene”.

“Način na koji se nastavlja vršenje vlasti u institucijama BiH je za nas upozoravajuća, zarad grama vlasti juče su se zakleli Bakiru Izetbegoviću da će u naredne dvije godine snažno jurišati na institucije RS. U tom smislu su se i dogovorili da će spojiti parlamentarne i lokalne izbore. Kako bi definitivan cilj bilo rušenje vlasti institucija RS”, rekao je Špirić.

Dodao je da se predstavnici Saveza za promjene ne ustručavaju da kažu da je za njih ključna 2018. godina, da je cilj ostati u vlasti a da meta jesu institucije RS. Rekao je da ako se analitički posmatraju rezultati jučerašnjih razgovora jeste uvoženje plavog dizela, kao garancija SDS-a da će glasati tobože za izmjene Zakona o akcizama.

“Svi znaju da je to u koliziji pismom namjere i aranžmanom MMF-a, što znači cilj je ugroziti aranžman sa MMF-om”, naglasio je Špirić.

Prema njegovim riječima sporan je i razgovor o izmjenama u plaćanju PDV iako se dobro zna da je to pitanje u nadležnosti Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a da su jedini koji mogu staviti veto jesu ministri finansija jer moraju da vode računa o globalnim budžetima.

“Ovo je fingiranje da se nešto radi u interesu pojedinih kategorija ili sektora u BiH” rekao je Špirić.

Rekao je da su očekivali da će predstavnici Saveza za promjene zajedno sa Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem kreirati pismo, notu koju će poslati pravosudnim institucijama BiH da posevete dužnu pažnju svjedočenju Fahrudina Radnočića u Prištini jer ono stavlja novo svjetlo na rat i uzroke rata u BiH.

“Oni su se juče javljali kao portparoli Bakira Izetbegovića”, istakao je Špirić.

Naveo je i da rezolucija Ujedinjenih nacija 1373 iz 2001. godine nije sporna za SNSD nego provođenje te rezolucije.

“Ne mislim da su autori odluke koju kreira Vijeće ministara iz Bosne i Hercegovine. Daju se neograničene mogućnosti Ministarstvu bezbjednosti koje zamjenjuje sve druge pravosudne i policijaske agencije i što se odluka i kreirala izvan saglasnosti institucija RS ili razgovora sa MUP-om RS i policijskih agencija”, rekao je Špirić.

On smatra da je na sceni prekompozicija Saveza za promjene kao i da su međunarodne institucije odlučile da uvode starateljstvo Savezu, a staratelj je Bakir Izetbegović.

“Malo smješno, možda cinično ali istinito. Sugerisano im je i da Savez za promjene u vremenu ispred nas čine samo SDS i PDP”, rekao je Špirić.

Odgovarajući na pitanja novinara da li učesnici jučerašnjeg sastanka imaju kapacitet za provođenje odluka o kojima su se složili Špirić je rekao: “Nemaju oni kapacitet ni za šta”.