Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

(ne)prijavljeni turisti

Šokirao ih zahtjev: Porodica iz BiH doživjela veću neugodnost po povratku iz Makarske

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Ilustracija

Napominju i da policija na granici ima pravo da provjerava putnika gdje je bio i gdje je boravio

Četvoročlana porodica iz BiH, koja godinama ljetuje kod istih domaćina u Makarskoj, doživjela je veliku neprijatnost kada su ih hrvatski graničari zadržali zahtijevajući da im pokažu dokaz da su bili prijavljeni kao turisti.

-Pitali su nas koliko smo boravili na moru i jesmo li bili prijavljeni. Muž je, onako sav u šoku, rekao da jesmo, ali gospođa s druge strane kazala je da je samo jedna osoba od nas četvoro u sistemu, odnosno prijavljena i da nas sad zbog toga mogu novčano kazniti, prepričala je turistkinja neugodnost s granice koja je na kraju dobro završila, piše Večernji list.

Nisu platili kaznu

Nikakvu kaznu turisti iz BiH nisu platili, ali je brine šta će biti narednog puta i kako se obezbijediti da se ove i slične situacije ne ponove.

Komentatori ispod posta objavljenog na Facebooku čude se i pitaju zašto bi ona odgovarala za propust domaćina koji je umjesto cijele porodice prijavio samo jednog člana.

Podatke o tome policijski službenici vide, inače, u sistemu za praćenje turističkog prometa eVisitor, a prijava gostiju je definitivno obaveza domaćina, u ovom slučaju privatnog iznajmljivača. Nažalost, uz one koji se iznajmljivanjem bave na crno, bez registracije takve djelatnosti, ovaj slučaj s hrvatsko-bosanske granice samo je još jedna potvrda da zakon zaobilaze i registrovani iznajmljivači, piše Večernji.

Neki se, kažu, na razne načine dovijaju ne bi li ostali “paušalci”, što znači s obavezom da godišnje po krevetu plaćaju paušalni porez na dohodak od 20 do 200 eura.  

Ako, pak, tokom tekuće godine pruže usluge smještaja u vrijednosti većoj od 40.000 eura, po sili zakon ulaze u sistem PDV-a. S većim i administrativnim i finansijskim obavezama, a to mnogima nije drago.

Napominju i da policija na granici ima pravo da provjerava putnika gdje je bio i gdje je boravio.